FOTO VIDEO Idei în miez de noapte - 20 de echipe de studenţi îşi dezvoltă aplicaţiile la hackathonul Innovation Labs de la Politehnica Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackathonul “Innovation Labs” a pornit la drum ieri după-amiază, iar în timpul nopţii holul rectoratului Politehnicii Bucureşti era ocupat de zeci de laptopuri, zeci de programatori şi un murmur permanent cu idei care mai de care mai interesante. Aceasta este scurta poveste a unei nopţi la hackathon.

În prima etapă, începută la ora 12.00 sâmbăta, 37 de echipe şi-au prezentat proiectele în faţa juriului de specialitate, care a selectat 20 de echipe care să ajungă la hackathonul care se va termina în această dimineaţă la ora 9, când se vor face primele teste tehnice, iar la ora 10 vor fi făcute prezentările finale.

Cine a ajuns în finală?

La mesele din mijlocul holulului, printre cutii de energizant şi cu laptopurile pe cutiile de pizza, stăteau 20 de echipe care aveau idei de la cele mai complicate până la cele mai simple. La Innovation Labs se vorbeşte despre termeni ca preincubare şi preaccelerare. Ce sunt aceştia? Practic, proiectele sunt analizate şi li se dau un feedback, pentru ca apoi dezvoltarea şi finisarea lor să fie susţinute de o echipă de mentori din industrie. Dacă la un incubator sau un accelerator clasic, proiectele sunt cumva deja finalizate, iar prezentările decid o finanţare sau nu, aici vorbim de susţinerea dezvoltării unei idei, pentru ca finanţarea sau crearea unui startup să fie faza a doua. Într-un fel, nimeni nu are pretenţia ca aceste idei să devină afacere, deşi unele dintre ele au potenţial.

Da, în România există idei. Tizz Today se doreşte un agregator de ştiri, Gymee - Nabla ar putea fi un antrenor personal, integrat social, care foloseşte tehnologii cum ar fi Kinect. InMeet este o reţea socială pentru profesionişti, un fel de LinkedIn care se bazează pe localizare şi-ţi spune ce profesionist este în apropierea ta. OpenFridge e o aplicaţie de Windows 8 care îţi administrează conţinutul frigiderului şi devine un fel de nutriţionist personal, în timp ce Auditorium vrea să fie ghidul tău pentru fiecare muzeu din lume. UseTime este un manager al timpului personal, care-ţi arată cât timp petreci făcând diverse activităţi, iar Bigger Fish este un joc simulator care te învaţă să-ţi faci o afacere.

Azalma este un stream de jocuri video pentru platforma Android, MedCloud se vrea o reţea socială pentru medici, unde să distribuie informaţii şi să primească ajutor reciproc, iar Giveaway se doreşte o platformă unde să distribui obiecte de care nu mai ai nevoie. Tot pe acelaşi sistem funcţionează şi Diffusr, care îţi spune că cineva dă un aspirator la un kilometru de tine, iar dacă ai nevoie poţi să te duci să-l iei. Redwolf este un serviciu bazat pe check in, care adună fanii echipelor de fotbal şi le spune în ce baruri şi cluburi sunt cei care simt “aceleaşi culori”, iar Hakuna Matata este un creator de meme-uri bazat pe localizare. Hangout City te grupează cu oamenii un interese comune, Retake este un proiect pentru pasionaţii de fotografie, iar Touchlight este o aplicaţie ambiţioasă care vrea să transforme lumina în vibraţii, ca să ajute nevăzătorii să funcţioneze mai bine. Discoverit e un joc de aventuri şi descoperire, care te-ar putea lăsa să descoperi un oraş nou, cu ajutorul unor task-uri bine definite, iar Lazyfit îţi face un program de fitness cu recomandări, pentru a fi în formă alături de prieteni. Ultimul proiect, dar nu cel din urmă, este Ciocan, un sistem de urmărire în timp real al locurilor libere din restaurante.

Pizza, programare şi sfaturi

Politehnica noaptea este un loc destul de înspăimântător, dar din amfiteatrul din hol, de sub nava spaţială care a devenit un simbol pentru acest loc, se aude un freamăt. La ora 23.00, pe când am ajuns acolo, tocmai ce se anunţa venirea cutiilor de pizza. Stresul cel mare a fost “unde lăsăm laptopurile?”. Deodată sala s-a golit, iar în faţa monitoarelor au mai rămas 2-3 studenţi care nu au fost atraşi de mirajul unei pizza şi au continuat să se documenteze şi să codeze.

Căci noaptea aceasta nu a fost una numai de programare şi scriere de cod. Pentru că la finalul zilei trebuie să ai o aplicaţie cât de cât funcţională, o persoană programa, una făcea designul, iar unii trebuiau să se gândească şi la prezentările care trebuie trimise mentorilor din juriu până la 9 dimineaţa.

Dar pauza de masă nu a ţinut mult. Unii şi-au luat cutiile de pizza, le-au pus lângă ei şi au continuat brainstorming-ul. O competiţie de tipul acesta îi provoacă pe studenţi să fie şi rapizi, dar să aibă şi idei interesante. În plus, nu se stătea la aceeaşi masă  mereu. Unii colaborau, se uitau sau vorbeau între ei. Iar mereu, antrenorul şi profesorul lor, Răzvan Rughiniş, venea cu sfaturi care aduceau cu cele ale lui master Yoda din “Războiul Stelelor”. Căci cod de programare poate şti multă lume, dar Rughiniş venea cu filosofia şi cu sfaturile care duceau cumva ideea în lumea reală.

“Oamenii nu vor libertate. Oamenii vor constrângeri pe care să le depăşească. Aşa e şi cu cei care merg la restaurante. Nu vor să obţină mâncare. Mâncare ai şi în conserve. Am nişte cutii senzaţionale de mazăre acasă”, spune Rughiniş, în timp ce mai ia o înghiţitură din energizantul său. Acestea au fost cuvintele pe care le spunea celor care fac o aplicaţie pentru monitorizarea locurilor libere din restaurant.

image

Răzvan Rughiniş la momentul sfaturilor

Restaurante inteligente

Îi reţin din când în când din muncă pe cei care codează, întrebându-i despre aplicaţiile lor, despre ceea ce creează. Ideile lor sunt în majoritate venite din nevoi pe care le-au avut chiar ei. Nu toate sunt dezvoltate de la zero acum şi nu toate au pornit doar pentru proiectul acesta.

Echipa Feedspot a gândit proiectul de mai multă vreme, pornind de la faptul că le plac unele locuri în care se duc în oraş. Astăzi pun în practică, chiar de ziua unuia dintre membri, care a oprit maratonul de programare la miezul nopţii, pentru o sesiune de la mulţi ani.

Ce vor ei? Iei telefonul mobil, scanezi un QR code care ar fi pe bonul fiscal din restaurant şi în cadrul programului primeşti puncte de fidelitate. “Ai o bază de date de restaurante şi fiecare restaurant sau club îţi oferă puncte pe care apoi le foloseşti pentru a primi produse gratuite. În viitor, aplicaţia ar putea fi dezvoltată pentru a da comandă direct din aplicaţie, dar restaurantele şi chelnerii trebuie pregătiţi”, povesteşte una dintre fetele din grupul Feedspot.

Până dimineaţă, ei speră să termine aplicaţiile de iOS şi Android la nivelul de bază şi să meargă din aproape în aproape. Ba chiar pentru a demonstra tehnologia au venit şi cu imprimanta după ei.

Ajutor pentru nevăzători

Touchlight are unul dintre cele mai ambiţioase proiecte, iar la ei realizarea tehnică va fi mai greu de făcut. Membrii echipei şi susţinătorii ei, căci erau vreo opt oameni la masă, speră ca dimineaţă să poată demonstra ceea ce au făcut legaţi la ochi. La propriu.

Programul se adresează nevăzătorilor şi transformă culorile şi lumina în vibraţii. Aplicaţia simte intensitatea luminii şi o transmite prin vibraţii la o anumită frecvenţă. De asemenea, culorile vor avea un anumit cod. Pentru a reuşi să ducă la bun sfârşit măcar o parte din munca lor, Touchlight au renunţat la ideea lor iniţială, care ar fi folosit două camere video şi care puteau măsura distanţa şi puteau să o transmită prin vibraţie.

Chiar dacă ideea este una cu bătaie lungă, Ştefan, unul dintre membri echipei, e convins că până la pitch vor avea platforma tehnică pentru lumină şi culoare gata.

Proiecte schimbate din mers

La câteva mese depărtare, Lazyfit tocmai şi-a schimbat planul. Porniseră cu ideea unei aplicaţii care să-ţi posteze pe profilul de Facebook faptul că nu te-ai ţinut de programul de fitness indicat. Într-un fel sau altul, ei voiau o motivare prin ruşine. Vorbind cu alţi colegi la faţa locului şi cu mentorii, au ajuns la concluzia că nu e tocmai elegant, aşa că la miezul nopţii ei încercau să realizeze o aplicaţie de recomandări de fitness, conectată social prin Facebook la prietenii tăi şi care să integreze şi o bază de date de săli de sport. Îţi va spune clar, unde să te duci în Bucureşti, ce să faci şi cât să faci ca să ajungi la obiectivul tău şi va trimite notificări prietenilor atunci când vei realiza ceva interesant.

image

Echipa LazyFit

Frigiderul conectat la nutriţionist

Echipa OpenFridge e într-un alt colţ al sălii. Ei dezvoltă doar pentru Windows 8 şi Windows Phone 8. Deşi ideea nu pare nouă, implementarea ei ar fi foarte interesantă în România. Practic, ei vor să facă două tipuri de aplicaţii. Cea de pe telefon va fi a utilizatorului care va scana codul de bare de pe un produs şi-şi va forma o listă de lucruri care sunt în frigider. Conectat la frigiderul său virtual va fi nutriţionistul sau medicul de familie, care va analiza regimul alimentar şi va putea să facă recomandări.

În plus, aplicaţia va trimite notificări în momentul când mâncarea expiră sau posibilitatea de a dona acea mâncare către Crucea Roşie. Nutriţionistul va putea oferi un rating pentru mâncărurile din frigider, astfel noi vom primi o notă pentru ceea ce consumăm. În viitor, aplicaţia va avea o bază de date de mâncăruri, iar una din opţiunile de monetizare ar fi realizarea unor contracte cu marile magazine. În momentul când listele noastre vor fi actualizate, vom primi şi opţiuni de magazine unde am putea găsi acele produse. În plus, în timp, aplicaţia va învăţa preferinţele noastre şi ne va completa lista automat.

Nu sunt la prima aplicaţie de Windows Phne. La scurt după vizita mea la masa lor, Mihai a venit la mine să-mi spună că a mai realizat un proiect, o aplicaţie numită 10k Hr. Rule, care se bazează pe regula celor 10.000 de ore muncite pentru a avea succes într-un domeniu. Practic, pentru 4 lei, putem cumpăra o aplicaţie care să ne motiveze să realizăm un lucru şi să contorizăm exact cât timp ne-am petrecut făcându-l. “Şi chiar dacă a avut doar 60 de download-uri, e foarte plăcut sentimentul să ştii că cineva îţi foloseşte aplicaţia”, spune Mihai, în timp ce se întoarce la masă.

Orele spre dimineaţă

Orele trec. Încet, cu cafea şi energizant, cu câteva idei în plus, cu realizări. Mâine dimineaţă 12 echipe vor fi primite în programul Innovation Labs, unde timp de patru luni ideile lor vor fi dezvoltate, iar mentorii le vor oferi sfaturi şi ajutor. Cine ştie dacă România va avea încă 12 mici afaceri la final de drum, dar 12 aplicaţii ar putea avea.

“Adevărul” va prezenta cele 12 proiecte câştigătoare în această dimineaţă, iar pe parcursul celor patru luni va urmări evoluţia echipelor câştigătoare. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite