Experimentul de creare a unui centru de date subacvatic al celor de la Microsoft a fost un succes

Experimentul de creare a unui centru de date subacvatic al celor de la Microsoft a fost un succes

Foto: Microsoft

Microsoft a încheiat recent un experiment pornit în urmă cu doi ani, prin care a plasat un centru de date de mărimea unui container maritim pe fundul apelor din jurul insulelor Orkney, în Scoţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Denumit ”Project Natick”, experimentul a avut rolul de a arăta că centrele de date modulare, lăsate pe fundul mării în zonele de coastă din jurul planetei, ar putea fi o soluţie viabilă de a răspunde nevoilor crescute din acest domeniu. Energia şi costurile de operare necesare acestor centre de date ar fi una scăzută, iar ele s-ar afla mult mai aproape de clienţi, aceştia nemaifiind redirecţionaţi către hub-uri centrale aglomerate şi îndepărtate.

Microsoft a ridicat în urmă cu câteva luni containerul lăsat în 2018 în apropierea coastelor Scoţiei şi a cercetat în tot acest timp centrul de date şi conţinutul său, pentru a determina dacă este o soluţie bună.

Rezultatele au fost excelente, demonstrând nu doar că centrele de date subacvatice funcţionează bine din punct de vedere al performanţei, ci şi că serverele aflate în aceste centre de date au fost de 8 ori mai sigure şi fiabile decât cele aflate pe pământ. Cercetătorii vor încerca să afle motivul exact al acestei fiabilităţi crescute, dorind să vadă dacă ele se pot aplica şi pentru centrele de date aflate la suprafaţă.

Printre avantaje s-a numărat şi faptul că centrele de date au avut o eficienţă energetică mai mare, mai ales în zonele în care reţeaua de la suprafaţă nu este considerată una de încredere. Unul din motivele pentru acest lucru este şi faptul că centrele de date nu trebuie răcite artificial, aflându-se pe fundul oceanului.

Următorul pas în Project Natick este ca Microsoft să încerce să vadă dacă poate fi mărită dimensiunea şi performanţa acestor centre de date subacvatice prin conectarea lor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările