Cum a devenit Estonia miracolul tehnologic al Estului. Explicaţiile preşedintelui : „Nu poţi să mituieşti un computer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei FOTO Reuters
Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei FOTO Reuters

Una dintre ţările cele mai dezvoltate în privinţa numărului de antreprenori tineri din IT este Estonia. Micul stat baltic, fostă republică sovietică, este o minune a lumii de după comunism. Cum au reuşit acest lucru? Preşedintele Toomas Hendrik Ilves a explicat acest lucru.

Ilves a vorbit la Summitul Concordia de la New York vineri şi a oferit cele două motive pentru care Estonia are cel mai mare număr de startup-uri pe cap de locuitor. Estonia are o populaţie de 1,3 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 22.100 de dolari. Ilves a oferit două motive pentru care, după 1991, momentul când Estonia a devenit stat suveran, ţara a evoluat.

Potrivit "Business Insider" primul motiv a fost o educaţie bazată pe programare. Ce înseamnă acest lucru? Copiii au fost învăţaţi de mici cum să programeze pe calculator. După regimul sovietic, Estonia a promovat industria calculatoarelor şi tehnologia în şcoli, încă de la cele mai timpurii niveluri. Ilves şi-a amintit că în acel moment era ambasador în SUA şi a lucrat cu ministrul educaţiei, Jaak Aaviksoo la iniţiativa Tiger Leap, care a computerizat şi a conectat toate şcolile din Estonia la internet. Pariul Estoniei era unul pe 15 ani.

"În principiu, dacă vrei să transformi o societate, trebuie să începi cu tinerii şi să le oferi o educaţie care să îi ajute pe viitor. E mai uşor să-i înveţi un limbaj de programare, decât o limbă străină", a explicat Toomas Ilves. De altfel, Ilves a explicat că pasiunea sa pentru calculatoare a venit de tânăr, când locuia în New Jersey şi un profesor l-a învăţat programare. "Acest lucru mi-a arătat că tinerii pot învăţa să folosească un computer", a spus Ilves, care a adăugat că nu se mai pricepe aşa de bine la programare, deoarece nu a mai făcut acest lucru.

Al doilea motiv pe care l-a oferit Ilves a fost infrastructura guvernamentală care a promovat tehnologia. În 1990 estonienii au decis să nu mai folosească mijloacele clasice, hârtia şi dosarele, ci să treacă direct la un sistem electronic. În momentul de faţă, 98% din transferurile bancare sunt făcute online, iar 25% din oameni votează pe internet.

"În principiu, dacă vrei să transformi o societate, trebuie să începi cu tinerii şi să le oferi o educaţie care să îi ajute pe viitor. E mai uşor să-i înveţi un limbaj de programare, decât o limbă străină"

Birocraţia a fost redusă aproape de zero. O companie se înregistrează în 15 minute, cu semnături digitale şi verificare automată. În plus, prin acest sistem, estonienii au scăpat de corupţie. "Nu poţi să dai şpagă unui computer - nu îţi va accepta plicul", povesteşte Ilves.

Pentru a elimina problema securităţii online, dar a avea grijă şi de intimitate, Ilves explică faptul că Estonia are buletine cu cip, care permite utilizatorilor să îşi aleagă o semnătură digitală sigură pe documente. Sistemul foloseşte criptare 2048 biţi şi Ilves susţine că nici măcar NSA nu poate sparge acest sistem.

La finalul conferinţei, Ilves a declarat că lumea occidentală şi cea americană decade, deoarece nu au pornit avansul tehnologic al majorităţii populaţiei mai devreme.

Pentru a compara Estonia cu România, puteţi accesa acest link. Vă spunem că penetrarea internetului este de 78% în fosta republică sovietică, în timp ce la noi este sub 45%. 

Pentru mai multă documentare despre miracolul estonian, vă recomandăm acest articol din "The Economist".

De asemenea, vă recomandăm acest material din "Wall Street Journal", în care se explică de ce Estonia este o naţiune de startup-uri. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite