„Enciclopedia Internetului“ coboară de pe web în SMS prin Wikipedia Zero

„Enciclopedia Internetului“ coboară de pe web în SMS prin Wikipedia Zero

Wikipedia a primit supranumele de „enciclopedia Internetului“.

Wikipedia este cea mai cunoscută enciclopedie online. Totuşi, sunt oameni care n-au acces la Internet, astfel că Wikipedia vine cu proiectul Zero. Deocamdată, programul este pentru Africa în parteneriat cu un operator telecom.

„Enciclopedia Internetului“ a devenit foarte populară în ultimii ani, iar prin Wikipedia Zero aceasta poate ajunge acolo unde tehnologia abia sparge gheaţa. Este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul Airtel şi cu Praekelt Foundation din Africa de Sud, o fundaţie nonprofit care se ocupă de tehnologiile mobile. WIkipedia Zero ar urma să primească 70 de milioane de noi utilizatori din Africa sub-sahariană, cu debut în Kenya, scrie Fast Company.

Toată ideea din spatele Wikipedia Zero e că funcţionează prin SMS. Când utilizatorii apelează *#515# de pe telefon, le va fi întors un câmp în care trebuie să introducă ceea ce caută. Apoi, li se cere să aleagă subiectul pe care vor să-l citească şi le va fi trimis un paragraf. Prin apăsarea tastei 1, utilizatorii pot cere mai multe informaţii.

„Cu lecţiile pe care le învăţăm din acest program pilot [va dura trei luni], sperăm să facem acest serviciu disponibil la scară mai mare pentru miliarde de oameni care au telefoane mobile, dar nu şi Internet“, a afirmat Dan Foy, technical partner manager la Wikimedia Foundation.

Facebook are un parteneriat similar cu anumiţi operatori. La adresa 0.facebook.com, utilizatorii pot folosi reţeaua socială fără să plătească vreun ban pe traficul de Internet. Este versiunea mobilă a site-ului, fără imagini, doar text, şi în România funcţionează prin Vodafone.

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: