Dreptul de a fi uitat: Google explică de ce este nemulţumit de această decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Google argumentează în “The Guardian” de ce decizia Curţii Europene de Justiţie este proastă şi afectează toţi utilizatorii.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că toţi oamenii au dreptul de a fi uitaţi. Dar implementarea acestei decizii care sună foarte bine pe hârtie este un fiasco. Cei care vor să fie uitaţi ajung subiecte de presă pentru că au vrut să fie uitaţi. De asemenea, articole de presă sunt şterse din motoarele de căutare, inclusiv unele din publicaţia britanică.

David Drummond şi-a scris opinia pe pagina de comentarii a ziarului mai sus menţionat. El menţionează că înainte ca această legislaţie să fie adoptată, Google ştergea doar informaţiile care erau despre conţinut piratat, date personale sau lucruri interzise în anumite ţări, aşa cum sunt materialele despre nazism în Germania.

“Curtea Eruopeană a decis că oamenii au dreptul să elimine căutări care sunt inadecvate, irelevante sau excesive. Sunt vagi şi foarte subiective. Curtea a decis că motoarele de căutare nu pot invoca excepţiile jurnalistice. Asta înseamnă că The Guardian poate avea un articol pe site şi este legal, dar noi nu vom putea afişa acel rezultat în motoarele de căutare”, a scris Drummond.

O bibliotecă fără catalog

Practic, spune avocatul, e ca şi cum o carte ar putea sta în bibliotecă, dar nu ar putea fi afişată în catalogul de titluri. Potrivit lui Drummond, Google a primit 70.000 de cereri pentru 250.000 de pagini începând din luna mai.

El spune că exemplele de până acum arată cât de greşită este decizia: foşti politicieni doresc ca acţiunile lor în timpul mandatului să fie eliminate, infractori vor ca ştirile despre crimele lor să fie şterse, review-uri negative la adresa profesioniştilor ar urma să fie distruse de pe motoarele de căutare. Informaţiile vor fi ascunse.

Drummond mai scrie că Google încearcă să fie transparent, informând site-ul în cauză că a eliminat rezultatul din căutări. Dar, de asemenea, nu poate fi foarte explicit privind motivul, pentru a proteja drepturile individuale ale persoanei afectate.

Avocatul Google menţionează că săptămâna trecută Google a eliminat din căutări câteva rezultate care ar fi trebuit să rămână acolo, către câteva articole din THe Guardian.

Opinia completă poate fi citită în The Guardian. 

Într-o notă mai amuzantă, dreptul de a fi uitat este explicat în acest video. 

Mai multe pe această temă

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/dreptul-de-a-fi-uitat" target="_blank">View the story "Dreptul de a fi uitat" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite