Din rege în cerşetor în lumea Bitcoin: cum a eşuat cel mai mare serviciu şi a pierdut sute de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoin e cea mai populară monedă digitală. FOTO Reuters
Bitcoin e cea mai populară monedă digitală. FOTO Reuters

Finalul lunii februarie a adus cea mai proastă veste pentru lumea Bitcoin. Mt.Gox, cel mai mare serviciu de schimb valutar, şi-a cerut falimentul, admiţând că a pierdut aproape jumătate de miliard de dolari, cei mai mulţi bani fiind ai clienţilor. Ce a destabilizat însă acest serviciu şi cum a ajuns un colos în colaps financiar?

„În esenţă, Mt.Gox era o organizaţie disfuncţională. (...) exista o vulnerabilitate în sistemul de tranzacţii care permitea o dublă retragere de bani sau, altfel spus, puteai obţine aproximativ aceeaşi sumă de bitcoini de două ori. Gândeşte această problemă astfel: dacă bitcoinii ar fi mâncare servită la restaurant pe care o poţi comanda printr-un meniu cu touchscreen, cineva s-a gândit că poţi obţine două porţii la preţ de una cu doar două click-uri“, afirmă un fost angajat al Mt.Gox pentru „The Daily Beast“. Întregul sistem a picat atunci când, după cum spune fostul angajat, cineva a verificat bucătăria şi a observat că nu mai e mâncare, dar doar jumătate dintre clienţi au fost serviţi.

Compania n-ar fi avut probleme, dacă administrarea ar fi fost mai bună. La cursul din februarie, 850 de mii de bitcoini valorau aproape 500 de milioane de dolari. Acum, cursul a crescut, iar suma totală ar fi fost de peste jumătate de miliard de dolari. Din toată suma, clienţii Mt.Gox au pierdut aproape 750 de mii de monede digitale, iar compania alte 100 de mii. La finalul lunii februarie, compania cu sediul în Tokyo, Japonia, şi-a cerut falimentul, iar autorităţile din SUA şi Japonia investighează această afacere.

„Am avut o vulnerabilitate în sistem şi bitcoinii au dispărut“, a afirmat Mark Karpeles, directorul Mt.Gox, citat de către „Wired“. El şi-a cerut scuze pentru problemele create, dar scuzele nu întorc banii în serverele serviciului şi în portofelele utilizatorilor. Prăbuşirea Mt.Gox le-a confirmat multora, angajaţi sau nu, că pe cât de interesantă e moneda digitală, e gestionată de oameni şi sunt oameni care nu pot fi traşi la răspundere după regulile clasice ale tranzacţiilor financiare. În cazul Mt.Gox, cei mai mulţi îl văd vinovat pe Karpeles, caracterizat drept un om fără experienţă, care a ajuns să controleze Mt.Gox în 2011. „Mark savura din plin funcţia de director, dar rutina de zi cu zi îl plictisea“, a spus un angajat Mt.Gox pentru „Wired“.

Acest „rege al Bitcoinului“, în vârstă de 28 de ani, s-a născut în Franţa, dar în Japonia a cunoscut lumea monedei digitale. A cumpărat Mt.Gox în 2011, de la Jed McCaleb care voia să facă din mtgox.com o piaţă de schimb pentru cărţile de joc „Magic: The Gathering“. A schimbat macazul în 2010, când l-a făcut serviciu de schimb bitcoini. Numai că s-a dovedit prea mult pentru el, iar Karpeles s-a găsit la momentul potrivit, la locul potrivit.

Jon Stewart explică ce e Bitcoin şi cum funcţionează. Desigur, nu lipseşte ironia.

The Daily Show
Get More: Daily Show Full Episodes,The Daily Show on Facebook

Un sistem imperfect care a clacat în 2014

Mark Karpeles e un programator înrăit, e gurmand, egocentrist şi e un om pasionat de Bitcoin. „Îi place să fie lăudat şi îi place să fie numit «regele Bitcoinului»“, a afirmat o sursă din interiorul Mt.Gox. Dar Karpeles nu este şi un lider sau un strateg foarte bun şi îi lipseşte cu desăvârşire răbdarea. „Vorbeşte mereu despre cum e membru Mensa şi cum are un IQ peste medie“, citează „Wired“ aceeaşi sursă.

Un programator povesteşte despre momentul în care l-a întâlnit pe Karpeles, despre cum credea că Mt.Gox este destul de puternic, şi despre cum a fost dezamăgit când a văzut realitatea. În primul rând, serviciul nu avea niciun sistem de control al versiunilor codului pentru ca un programator să nu şteargă din greşeală codul altuia. Apoi, toate deciziile trebuiau acceptate de către Karpeles. „Asta însemna că toate actualizările, chiar şi cele de securitate, puteau aştepta săptămâni bune până să-şi amintească Karpeles să se uite peste cod“, notează „Wired“. „Iar codul sursă era un haos complet“.

Jason Maurice, directorul tehnic al Wiz Technologies, a spus despre Mark Karpeles că e un om căruia îi lipseşte raţiunea când vine vorba de securitate informatică. Ba chiar şi directorul Mt.Gox a admis asta pe un canal de IRC (internet Relay Chat) în octombrie 2013. „Mark părea să ştie, dar nu înţelegea gravitatea acestei probleme de securitate şi nu a rezolvat-o la timp. În februarie 2014, a încercat să remedieze problema şi a venit cu o soluţie, dar era prea târziu. Practic, el a lăsat un bug în sistemul său de sute de milioane de dolari, un bug pe care l-ar fi identificat imediat orice inginer de software“, a completat Maurice.

Maurice a spus că e posibil ca Mt.Gox să fi pierdut bitcoinii şi accidental. „E greu de crezut că s-a ajuns la un astfel de nivel de incompetenţă“, a afirmat acesta, citat de către „The Daily Beast“. Angajaţii Mt.Gox au aflat de pierdere abia cu câteva zile înainte ca ştirea să fie în toată presa.

Mt.Gox va vorbi despre pierdere

Fără reguli, dar nu şi în regulă

Bitcoinul nu se supune regulilor clasice pe care guvernele le aplică monedelor. Ţările în care această monedă digitală este populară încearcă într-un fel sau altul să creeze un cadru legal. Totuşi, procesul nu e încheiat, iar acum e perioada de stabilizare a Bitcoin. Vor mai fi pierderi, vor mai fi căderi de preţ şi salturi impresionante. Este momentul celor denumiţi „early adopters“. Companiile care n-au pierdut bani ca Mt.Gox sunt, însă, libere să arate cu degetul şi să spună că e bine ca aşa ceva să se întâmple.

„Distrugerea încrederii utilizatorilor ca rezultat al acţiunilor unei companii nu reflectă valoarea Bitcoin şi a industriei monedelor virtuale. Ca în fiecare industrie, sunt anumite personaje negative care trebuie eliminate şi asta vedem astăzi. Suntem încrezători că, oricum, companiile puternice din lumea Bitcoin (...) vor avea succes în continuare“, au spus, printr-un comunicat de presă, Coinbase şi BTC China la momentul la care s-a aflat de pierderile Mt.Gox.

O ironie la adresa Mt.Gox

Karl-Friedrich Lenz susţine că au greşit autorităţile când n-au tratat Mt.Gox ca o instituţie bancară şi i-au permis să funcţioneze fără licenţă în tranzacţii financiare. Lenz este profesor în drept la Universitatea Aoyama Gakuin din Tokyo şi autor al „Legal Issues of the New Internet Currency Bitcoin in EU Law and German Law“.

„Dacă Mt.Gox ar fi fost tratat ca o bancă, această problemă nu ar fi existat niciodată. Ar fi trebuit să aibă un sistem de contabilitate bun şi oameni cu pregătire în domeniul financiar pentru a primi licenţă de operare. E puţin probabil că guvernul japonez i-ar fi permis unei astfel de companii, condusă de un geniu în computere fără pregătire economică, să funcţioneze“, a afirmat Lenz.

Warren Buffet, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, despre Bitcoin

Articolul din „Wired“ se încheie cu declaraţiile lui Jesse Powell, alt entuziast din domeniul Bitcoin, care a colaborat cu Karpeles când Mt.Gox a picat pentru prima dată, în 2011. Atunci, site-ul fiind offline, directorul s-a decis să-şi ia weekend-ul liber, iar în lunea în care a revenit era preocupat de sortarea plicurilor. Cei doi s-au întâlnit în ianuarie, Karpeles era entuziasmat cu privire la Bitcoin Cafe, noul său proiect. Powell se ocupă acum de Kraken, serviciu similar Mt.Gox. Atunci, Karpeles nu era deloc îngrijorat cu privire la viitorul afacerii sale.

Află mai multe despre Bitcoin:

Momentul „FNI“ pentru Bitcoin: cel mai mare serviciu de schimb valutar dispare şi ia cu el sute de milioane de dolari

Silk Road a fost prădată de milioane de dolari. Operatorii îi acuză pe hackeri, clienţii susţin că a fost jaf din interior

Directorul unei companii care tranzacţiona Bitcoin a fost arestat. Autorităţile îl acuză de spălare de bani

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite