De marţi noapte s-au schimbat domeniile .ro. S-au introdus diacritice. Oportunitate de afaceri pentru „întreprinzători“

De marţi noapte s-au schimbat domeniile .ro. S-au introdus diacritice. Oportunitate de afaceri pentru „întreprinzători“

Utilizatorii vor putea căuta site-urile şi cu diacritice

De marţi noapte, de la ora 1, utilizatorii de internet din România şi proprietarii de site-uri pot să înregistreze domenii de internet care conţin diacritice.


Marţi, 2 iunie 2015, se va instala o nouă versiune software pentru sistemul de înregistrare a numelor de domenii, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ş ţ. ROTLD nu va funcţiona aproximativ două ore, iar de la ora 1, pe 3 iunie, vom putea observa domenii care conţin aceste litere.

În acest interval de timp nu se vor putea înregistra noi nume de domenii. Unele servicii oferite de ROTLD vor fi afectate temporar: pagina WEB a ROTLD, serviciile whois, DAS, serviciul de administrare online a domeniilor.

Astfel, un site cum ar fi adevarul.ro va putea fi înregistrat pe un domeniu de tip adevărul.ro, ceea ce până acum era imposibil.

Deşi nu este o măsură care să aibă un sens logic în piaţă, pentru că puţini utilizatori de internet folosesc exclusiv diacritice, ea va afecta proprietarii de site-uri, care vor fi nevoiţi să-şi achiziţioneze două versiuni ale domeniului, dacă numele conţine diacritice. Există riscul ca aşa-zişii întreprinzători de domenii de internet, care le cumpără doar pentru a le vinde celor care chiar au nevoie de ele mai încolo, să facă şi de data aceasta o operaţiune de „răpire“ a domeniilor.

Dacă acum costul unui domeniu era de 61 de dolari, acum proprietarii de site-uri vor plăti dublu pentru acest lucru, tocmai pentru a înregistra şi domeniul cu diacritice, care nu va fi folosit de atât de multe persoane. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: