De ce are Clujul nevoie de Open Connect?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul are parte de oameni care dezvoltă şi care sunt capabili să dezvolte lucruri nemaipomenite, mai ales pe online. Şcolile de profil real sunt printre cele mai bune din ţară, la fel şi Universităţile. Aşa că mulţi clujeni îşi doresc să dezvolte ceva în zona de Tech şi online. Însă, nu există un ecosistem pentru aşa ceva. Open Connect ar putea aduce ceva bun în acest sens.

La un moment dat se povestea mai în glumă, mai în serios, de faptul că oraşul Cluj-Napoca ar fi sau ar putea fi Silicon Valley-ul României. Dacă stăm să ne gândim, această idee nu ar trebui să fie prea departe de adevăr. 

Silicon Valley are Universitatea Stanford, care aduce zonei foarte mulţi antreprenori în IT. Cei de la Instagram, de exemplu, au fost la Stanford. Clujul are două facultăţi foarte bune pe IT: UTCN şi Babes Bolyai. Din aceste facultăţi ies nişte super programatori şi nişte adevărate talente în zona de Tech. Din păcate însă, sunt luaţi rapid de firme mari de outsourcing din Cluj în care îşi irosesc în mare parte talentul. 

Ce-ar fi dacă aceşti tineri talentaţi ar vedea că se poate ca ei, proaspăt ieşiţi din facultate, să aibă posibilitatea de a dezvolta o afacere pe online? Şi acest lucru să devină un obicei, nu un accident. 

Voi scrie săptămâna viitoare de 3 startup-uri clujene care au primit investiţii în această toamnă, pentru a arăta că deja lucrurile încep să se mişte. 

Ce face ca Silicon Valley să fie un atât de mare succes şi să genereze atâtea firme? Răspunsul e: ecosistemul de "startups" foarte bine pus la punct. Există enorm de multe evenimente în cadrul cărora tinerii antreprenori să se cunoască unii cu alţii, să intre în legătură cu mentori, investitori, avocaţi, contabili şi toate resursele de care e nevoie pentru a începe să se dezvolte firme incredibile. Firme care să genereze numeroase locuri de muncă şi să dezvolte economia. 

Nu vom ajunge la aşa ceva, decât dacă începem într-adevăr să facem ceva în această direcţie. Evenimentele în cadrul cărora antreprenorii se întâlnesc unii cu alţii, schimbă contacte, fac schimb de resurse, îşi împărtăşesc experientele şi se sprijină reciproc, sunt primul pas spre a dezvolta un ecosistem. 

De aceea m-am bucurat foarte tare când doi prieteni de-ai mei de la UseTogether mi-au spus că vor începe să organizeze în Cluj-Napoca evenimentul Open Connect, pornit de Dragos Roua la Bucuresti. 

Open Connect îşi propune să fie o serie de întâlniri săptămânale cu scopul de a conecta lumea care dezvoltă afaceri pe online. Se începe cu puţin networking, după care fiecare participant se prezintă grupului, precizează cu ce poate contribui, se trece la partea de pitch-uri în care maxim 3 antreprenori prezintă proiectul lor, urmând ca apoi să se ajungă la partea de mentorat. În fiecare săptămână va fi chemat un invitat special, care are rezultate şi experienţă pe un anumit domeniu, să împărtăşească cu cei prezenţi experienţa sa. Nu lipsesc sesiunile de întrebări şi răspunsuri. 

Săptămână trecută s-a organizat în Cluj primul eveniment marca Open Connect şi m-am bucurat foarte tare să particip, mai ales când mi-am dat seamă că noi, oamenii care eram acolo nu ne-am întâlnit niciodată într-un cadru organizat, să purtăm discuţii concrete şi să colaborăm. Chiar dacă ne ştiam între noi, în mare parte. Am aflat despre proiecte şi startup-uri noi care se dezvoltă în Cluj şi am văzut un entuziasm crescut pentru această idee. Cred că toţi am simţit nevoia pentru un astfel de eveniment. Am început să colaborăm după eveniment şi să formăm relaţii mai strânse. Cred că pe măsură ce se vor repeta aceste întâlniri, comunitatea se va dezvolta din ce în ce mai tare. 

Vom reuşi să colaborăm şi vom reuşi să facem acest lucru în mod organizat, până la nivelul la care va deveni un obicei să ne susţinem unul altuia proiectele. Şi de ce nu am face acest lucru? În Vest se întâmplă de mult timp aşa ceva, chiar şi între competitori mari cum sunt Apple şi Google, care recent au colaborat pentru a achiziţiona patente de la Kodak, în valoare de $500 Milioane. 

Clujul are nevoie de astfel de iniţiative şi mă bucur foarte mult că a luat fiinţă Open Connect, în cadrul căruia se întâmplă lucruri minunate pentru comunitatea de antreprenori în Online din Cluj, în mod organizat. Să sperăm că vom avea proiecte pe online care să ni se alăture, să ne conectăm între noi şi să pornim o cultură de sprijin reciproc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite