Viitorul digital al României la răscruce de miniştri: Dan Nica apără cel mai criticat portal al ţării. Instituţiile publice, „încarcerate“ în Windows XP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Nica, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informatice, a susţinut alături de Răzvan Cotovelea, noul ministru, o conferinţă de presă la final de mandat.

A vorbit şi despre eRomânia, cel mai scump portal al României, dar criticat de specialişti. Nica a vorbit şi despre licenţele de Windows XP din instituţiile publice.

Pe 23 decembrie 2013, în România a fost lansat portalul online care ar trebui să-I ajute pe oameni să activeze în ceea ce a ajuns să se numească democraţie participativă. Au fost plătite aproape 8 milioane de euro pentru acest proiect, iar la scurt timp după ce portalul a fost lansat, au apărut şi criticile. Dan Nica susţine că e un proiect lansat în condiţii nu tocmai plăcute pentru ministerul pe care l-a condus.

Totuşi, fostul ministru a afirmat că portalul a fost deja folosit de către minister şi a fost chiar ţinta hackerilor. Până în prezent, aproximativ 100.000 de atacuri cibernetice au fost îndreptate asupra portalului. Până la 31 martie, eRomânia este în faza de testare. La finalul lunii ianuarie a fost prezentat şi un audit în care platforma a primit doar nota 3,7 din maximum 10.

Echipa de auditori a fost formată din Andrei Radu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei şi ei au notat pe baza criteriilor relevante dezvoltate de GePC în ultimii 8 ani. Potrivit echipei GePC, portalul a fost judecat pe baza a 11 grupe de criterii de jurizare: impresie generală, pagina principală, de conţinut şi categorie, căutare, modulul de autentificare etc. "Din păcate, din însăşi construcţia lui, portalul eRomânia e sortit să fie accesat fie de oameni foarte convinşi să afle ceva, fie plătiţi eventual să intre şi să folosească acest site", a afirmat Liviu Taloi, cofondator eCompedia.ro.

Dan Nica susţine însă că pot fi critici oamenii, iar datoria sa şi a noului ministru e să remedieze problemele. "În România sunt foarte mulţi specialişti şi e o lume în care nu e bine să spui că nu se pricepe cineva. Eu le spun tuturor că e important ce au de transmis şi verific, iar dacă n-au dreptate, nu-I nicio problemă. Dacă au dreptate şi eu n-am verificat, atunci e o problemă", a spus fostul ministru.

Totuşi, în câteva zile eRomânia iese din teste, dar până atunci şi Dan Nica a ieşit din minister, iar portalul rămâne în grija lui Cotovelea. În altă ordine de idei, Dan Nica a vorbit şi despre Windows XP şi licenţele pe care le are România în instituţiile sale publice. Fostul ministru a spus că 70% din calculatoare au Windows XP. E vorba aici de 144.000 de licenţe XP şi alte 18.000 pentru Windows 8.

În total, România are 174.000 de calculatoare cu licenţe Windows, inclusiv versiunea Server. Acestora li se mai adaugă aproximativ 105.000 din mediul de învăţământ. Problema cu Windows XP este că Microsoft întrerupe suportul pentru această versiune în aprilie. Nica susţine că discută de mult timp problema şi în câteva zile va fi prezentat planul în acest caz. Odată întrerupt suportul, astfel de echipamente sunt predispuse atacurilor informatice. Totuşi, foarte multe nu au un hardware suficient de bun pentru a fi actualizate la versiuni mai noi.

Răzvan Cotovelea vine într-un minister cu un portal de eGuvernare criticat de mediul privat, un minister care trebuie să accelereze dezvoltarea mediului IT&C şi care în octombrie 2013 propunea spre dezbatere publică Strategia Naţională pentru Agenda Digitală. Până în 2020, România ar urma să investească aproximativ 900 de milioane de euro în platforme şi servicii online. Viitorul digital sună bine, prezentul digital ne poziţionează însă pe locul 23 în UE la conectare la Internet în bandă largă, în urma Ungariei şi Bulgariei, într-un mediu cu instituţii publice blocate în XP şi într-un portal care a primit 3,72 de puncte la un audit privat.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite