Cum s-au schimbat oraşele din România în ultimii 28 de ani - o reprezentare din satelit prin Google Earth Engine

Cum s-au schimbat oraşele din România în ultimii 28 de ani - o reprezentare din satelit prin Google Earth Engine

Bucureştiul anului 2012 pe proiectul Landsat - Earth Engine

Google, NASA şi revista Time au anunţat ieri un proiect realizat cu ajutorul imaginilor din sastelit din 1984 până în 2012. Ei au vrut să arate cum s-au schimbat aşezările urbane de-a lungul ultimilor 28 de ani. Dacă principalele puncte de interes au fost Dubaiul, gheţarii din Antarctica sau pădurile amazoniene, unealta online poate fi folosită şi pentru a vedea cum au evoluat oraşele din România.

Deşi hărţile nu oferă nivelul de detaliu care există în momentul de faţă pe Google Maps, din cauza limitărilor tehnice, putem atinge un nivel de zoom mulţumitor.

Foto

Proiectul început în 2009 foloseşte tehnologia Google Earth Engine şi au fost folosite peste 2 milioane de imagini, adică 909 terabytes de date. Pentru a accesa harta interactivă unde puteşi căuta orice loc din lume, accesaţi acest link.

Am ales câteva oraşe pentru a vedea cum s-au schimbat în România din 1984 încoace, mai ales că a fost o perioadă de puternice dezvoltări imobiliare. În cazul fiecărui oraş ales, Bucureşti, Timişoara, Iaşi  sau Braşov se poate observa că zona construită s-a extins mult spre suburbii, iar pe harta Bucureştiului se poate observa cum de la un an la altul a apărut Lacul Morii, iar după anul 2000 oraşul s-a extins în suburbii, prin boom-ul imobiliar din zonă

Proiectul poate fi accesat aici.

Mai jos aveţi câteva exemple, dar vă invităm şi pe voi să studiaţi diferite oraşe, nu numai din România.

De asemenea, în galeria foto aveţi câteva exemple selectate de noi.

Bucureşti 2012 versus Bucureşti 1984 


 

Iasi - 2012

Imagini din aceeasi galerie
  • Iasi - 2012
  • Iasi - 1984
  • Timişoara - 1984 
  • Timişoara - 2012
  • Braşov - 2012
  • Braşov - 1984
  • Bucureşti - 1984
  • Bucureşti - 2012
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: