Cum s-au schimbat oraşele din România în ultimii 28 de ani - o reprezentare din satelit prin Google Earth Engine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul anului 2012 pe proiectul Landsat - Earth Engine
Bucureştiul anului 2012 pe proiectul Landsat - Earth Engine

Google, NASA şi revista Time au anunţat ieri un proiect realizat cu ajutorul imaginilor din sastelit din 1984 până în 2012. Ei au vrut să arate cum s-au schimbat aşezările urbane de-a lungul ultimilor 28 de ani. Dacă principalele puncte de interes au fost Dubaiul, gheţarii din Antarctica sau pădurile amazoniene, unealta online poate fi folosită şi pentru a vedea cum au evoluat oraşele din România.

Deşi hărţile nu oferă nivelul de detaliu care există în momentul de faţă pe Google Maps, din cauza limitărilor tehnice, putem atinge un nivel de zoom mulţumitor.

Proiectul început în 2009 foloseşte tehnologia Google Earth Engine şi au fost folosite peste 2 milioane de imagini, adică 909 terabytes de date. Pentru a accesa harta interactivă unde puteşi căuta orice loc din lume, accesaţi acest link.

Am ales câteva oraşe pentru a vedea cum s-au schimbat în România din 1984 încoace, mai ales că a fost o perioadă de puternice dezvoltări imobiliare. În cazul fiecărui oraş ales, Bucureşti, Timişoara, Iaşi  sau Braşov se poate observa că zona construită s-a extins mult spre suburbii, iar pe harta Bucureştiului se poate observa cum de la un an la altul a apărut Lacul Morii, iar după anul 2000 oraşul s-a extins în suburbii, prin boom-ul imobiliar din zonă

Proiectul poate fi accesat aici.

Mai jos aveţi câteva exemple, dar vă invităm şi pe voi să studiaţi diferite oraşe, nu numai din România.

De asemenea, în galeria foto aveţi câteva exemple selectate de noi.

Bucureşti 2012 versus Bucureşti 1984 

google earth engine bucuresti
google earth engine bucuresti


 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite