Cum să nu îţi uiţi niciodată parolele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, ne conectăm în conturi online tot timpul. Pentru transferarea banilor între conturi bancare, cumpărături online, verificarea stării vremii sau rezervarea unui taxi. Dar dacă deodată nu te mai poţi conecta în contul de care ai nevoie, în momentul în care ai nevoie de el? Dacă primeşti mesajul “eroare de parolă”?

În contextul dependenţei noastre tot mai mare de conturile online, care ne ajută să rezolvăm problemele de zi cu zi, Kaspersky Lab a descoperit că oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu o dilemă, cum să îşi aleagă parolele. Unii dintre ei folosesc parole complexe şi diferite pentru fiecare cont, astfel încât să nu poată fi sparte, dar riscă să le uite. Alţii aleg parole uşor de ţinut minte care le fac viaţa mai uşoară, dar care ajung direct pe mâna infractorilor cibernetici.

Prima variantă de răspuns la dilemă – parole complexe, dar greu de ţinut minte

Conform unui studiu realizat de compania de securitate, numeroşi utilizatori înţeleg nevoia de a avea parole complexe pentru conturile lor. Atunci când au fost întrebaţi care sunt primele trei conturi unde este nevoie de parole puternice, 63% dintre respondenţi au ales conturile de online banking, 42% - aplicaţiile de plată, inclusiv portofelele electronice, iar 41% pe cele de online banking.

Cu toate acestea, dificultatea de a ţine minte parole complicate înseamnă că oamenii riscă să le uite şi să rămână fără acces la conturi. Două din trei persoane (38%) nu îşi pot recupera repede parolele după ce le pierd. Acest lucru ar putea crea frustrare şi stresul de a nu-şi putea derula activităţile normale.

Cât despre păstrarea parolelor, jumătate dintre respondenţi (51%) le ţin într-un loc nesigur, un sfert (23%) dintre ei notându-le într-un carneţel, ca să nu fie nevoiţi să le ţină minte, ceea ce le pune în pericol securitatea.

A doua variantă de răspuns la dilemă – parole uşor de memorat, dar şi uşor de spart

Pentru a evita să ţină minte parole lungi, unele persoane îşi creează alte obiceiuri periculoase. De exemplu, 10% folosesc aceeaşi parolă pentru toate conturile, ceea ce îi scuteşte de grija că vor uita vreo parolă. Asta până în momentul în care un infractor cibernetic pune mâna pe parola unică şi are acces peste tot.

Astfel, 17% dintre utilizatorii chestionaţi de Kaspersky Lab s-au confruntat cu ameninţarea de a li se sparge un cont online sau chiar li s-a spart unul, în ultimele 12 luni. Conturile de e-mail sunt vizate cel mai des (41%), urmate de cele de social media (37%), de conturile bancare (18%) şi de cele de cumpărături (18%).

Răspunsul la dilemă – există şi o a treia variantă

Potrivit Kaspersky Lab, utilizatorii nu trebuie să fie limitaţi la două opţiuni. Nu este nevoie să facă niciun compromis, după cum explică Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. „Dacă oamenii au parole complicate pe care le pot ţine minte, au două avantaje: vor putea accesa orice cont doresc, atunci când au nevoie de ele, iar informaţiile păstrate în acele conturi vor fi la adăpost de hackeri.

Acest lucru este important pentru cei care vor să îşi vadă de treburile de zi cu zi, fără să facă rabat de la siguranţă. Astfel, pot să găsească datele de contact ale cuiva, să câştige războiul în jocul preferat, să îşi verifice e-mail-urile sau orice altceva, fără să-şi dezvăluie datele niciunui hacker sau infractor.

Dar este greu să ţii minte parole sigure, ceea ce înseamnă că utilizatorii se confruntă cu dilema parolelor în fiecare zi şi de multe ori, fie îşi uită parolele complicate, fie folosesc parole uşor de ţinut minte, dar la fel de uşor de spart. Există însă şi o a treia opţiune, care poate aduce linişte tuturor: folosirea unei soluţii de management de parole, care le permite utilizatorilor să aibă parole complexe fără să fie nevoiţi să le noteze sau să reţină şiruri de cuvinte şi caractere speciale.”

Asta înseamnă că poţi apela la un software care să ţină minte pentru tine parolele şi să le centralizeze ăntr-un singur loc, accesabil într-un mod facil. Mai multe astfel de soluţii pot fi găsite pe internet, pe gratis sau contra unei sume de bani.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite