Cum funcţionează cenzura pe cea mai mare reţea socială din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a menţine „decenţa“ în mediul online, guvernul chinez le cere companiilor să aplice singure cenzura FOTO Drooker.com
Pentru a menţine „decenţa“ în mediul online, guvernul chinez le cere companiilor să aplice singure cenzura FOTO Drooker.com

Sistemul de cenzură din China este unul dintre cele mai sofisticate şi mai rapide din lume. Foarte puţin conţinut „sensibil“  reuşeşte să se strecoare prin „Marele Zid de Foc Chinezesc“. Un nou studiu, citat de BBC, explică exact cum sunt „filtrate“ ideile în această ţară.

Răspândirea internetului în China a avut un ritm foarte rapid. Dacă în 2002 numai 4,6% dintre locuitori aveau acces la Web, în 2012, 42,1% din populaţia dispunea de o conexiune la internet.

Site-ul de microblogging Sina Weibo – versiunea chinezească a Twitter – s-a lansat în 2010  şi în numai trei ani a ajuns la 300 de milioane de utilizatori. În fiecare zi se trimit aproximativ 100 milioane de mesaje. Reţeaua joacă, fără îndoială, un rol important în contextul social al ţării.

Pentru a menţine „decenţa“ în mediul online, guvernul chinez le cere companiilor să aplice singure cenzura.
De-a lungul anilor au existat numeroase studii despre cum funcţionează cenzura în China însă cercetarea făcută de experţii Jed Crandall şi Dan Wallach încearcă să explice cum lucrează cenzorii şi cum reuşesc să facă ei faţă milioanelor de utilizatori.

Ei au descoperit că postările „sensibile“ dispar în mai puţin de cinci minute dar şi că cenzorii îşi iau pauză atunci când sunt difuzate ştirile de la ora 19.00.

Cum a decurs cercetarea

Oamenii de ştiinţă au analizat, timp de 30 de zile, 3.500 de utilizatori ai reţelei Sina Weibo şi au urmărit „soarta“ lucrurilor publicate de ei pe site.

„În acest timp, aproximativ 300 de conturi au fost şterse – asta înseamnă aproape 12% din totalul celor urmărite de noi. Am analizat şi postările făcute pe acele conturi, lucru care ne-a relevat nişte informaţii foarte interesante despre modalitatea de lucru a cenzorilor“, scriu autorii studiului.

Astfel, s-a descoperit că utilizatorii cu antecedente sunt urmăriţi îndeaproape iar postările acestora sunt şterse mai rapid. Cercetătorii au reuşit să afle acest lucru deoarece cenzura se aplică numai după postarea informaţiei pe site.

„Credem că aceasta este prima analiză în timp real a postărilor de tip weibo (trad. – microblog) care monitorizează cât de repede este şters conţinutul – în câteva minute şi nu în câteva zile“, se arată în studiul publicat.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit, totuşi, să estimeze numărul de cenzori însă, susţin ei, există „programatori pricepuţi care construiesc unelte speciale pentru cenzură şi o echipă de persoane care foloseşte aceste unelte“,

Postările ce deranjează sunt şterse, de cele mai multe ori, în prima oră de la momentul publicării. Astfel, aflăm că aproximativ 5% dintre ştergeri se efectuează în primele opt minute iar în decursul a 30 de minute sunt eliminate aproximativ 30% dintre mesajele inconveniente. După ce trec 24 de ore, numai 10% dintre postările sensibile mai apar pe site.

Automatizarea, cheia succesului

„Dacă procesul nu ar fi deloc automatizat, Sina Weibo are trebui să angajeze mai mult de 4.000 de cenzori pentru a ţine pasul cu numărul de mesaje“, spun oamenii de ştiinţă.

Cenzorii sunt, cel mai probabil, alertaţi atunci când utilizatorii postează unele cuvinte. Acest sistem este diferit de acela care nu permite, din start, postarea unor anumite cuvinte. Mai mult, unii utilzatori care postează constant conţinut sensibil sunt permanent în vizorul celor din spatele Sina Weibo.

În cazul în care un mesaj este redristribuit, administratorii reţelei pot şterge automat toate mesajele.
Studiul mai arată că cenzorii nu au un program de lucru regulat şi că lucrează independent. De asemenea, activitatea lor pare să încetinească la ora 19.00, când canalele de televiziune difuzează ştirile.

Există şi alte modalităţi de cenzură. Uneori, reţeaua Sina Weibo suspendă toate postările unui utilizator până când acestea pot fi verificate manual. Internauţilor vizaţi de acest mecanism li se spune că întârzierea este dată deoarece „serverele sincronizează informaţiile“. Se mai întâmplă ca, uneori, mesajele să fie „camuflate“, dându-i utilizatorului impresia că lucrurile scrise de el au fost publicate, însă acestea nu sunt vizibile şi altor utilizatori.

Care sunt subiectele sensibile

Cercetătorii au aflat că mesajele care fac referire la „subiectele fierbinţi“ sunt şterse cel mai rapid. De exemplu, mesajele legate furtunile din Beijing sau de un anumit scandal sexual care făceau referire şi la subiecte sensibile erau şterse foarte repede.

„Dacă Sina Weibo nu ar deţine suficient control, guvernul ar putea lua măsuri împotriva companiei. Dacă cenzura ar fi prea rigidă atunci utilizatorii ar putea abandona platforma“, se mai arată în studiu.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite