Cum se apără România de atacuri informatice, de campanii de dezinformare şi care sunt marile vulnerabilităţi. Cele mai recente evoluţii din războiul nevăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
w

Lipsa de personal calificat, sisteme de operare învechite precum Windows XP sau Windows 7, încă folosite de nenumarate instituţii şi absenţa educaţiei continue pe partea securitate informatică, sunt prinpalele vulnerabilităţi ale sistemelor publice de IT identificate de specialiştii în securitate informatică.

Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender, a explicat pentru G4Media.ro că în prezent există dificultăţi în privinţa aplicării directivei NIS referitoare la securitatea reţelelor şi sistemelor informatice, transpusă în legislaţia din România în ianuarie 2019.

Site-ul Curţii Constituţionale a României a fost ţinta unui atac informatic, vineri după-amiază, nemaiputând fi accesat pentru o perioadă. În locul paginii de start, cei care încercau să intre pe site-ul CCR puteau vedea mesajul „Hacked By laZy hAcker” şi o imagine cu un personaj dintr-o animaţie japoneză. De asemenea, toate funcţiile paginii erau suspendate. Ulterior, pagina web generată de autorii atacului informatic a fost eliminată, însă site-ul CCR nu a putut fi accesat pentru o perioadă.

Rep: Care sunt principalele vulnerabilităti ale sistemelor informatice din administraţie în faţa unor eventuale atacuri informatice?

Bogdan Botezatu, Bitdefender: Lipsa de vizibilitate în infrastructura IT este o problemă majoră cu care se confruntă atât companiile din sectorul public, cât şi cele din sectorul privat. Din păcate, de cele mai multe ori administraţia nu are suficiente resurse tehnice şi financiare să evalueze riscurile ce pot duce la atacuri informatice.

Un alt lucru de egală importanţă este şi lipsa de personal calificat, mai exact a unor echipe tehnice dedicate rezolvării problemelor de securitate cibernetică, prin urmare erorile umane, lipsa actualizărilor de securitate pe partea de software sau serviciile configurate incorect pot compromite infrastructura.

De cele mai multe ori, atacatorii trec neobservaţi din cauza sistemelor de operare învechite, precum Windows XP sau Windows 7, încă folosite de nenumarate instituţii, deşi aceste sisteme de operare nu mai primesc suport tehnic sau actualizări de securitate.

Citiţi continuarea interviului pe www.G4Media.ro

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite