CNA şi controlul internetului - cine vrea să pună mâna pe neutralitatea netului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neutralitatea internetului este în pericol FOTO Zdnet
Neutralitatea internetului este în pericol FOTO Zdnet

Preşedintele CNA, Laura Georgescu a declarat săptămâna trecută că trebuie reglementat spaţiul virtual. Membra CNA, Narcisa Iorga a venit astăzi cu lămuriri privind această situaţie.

CNA, prin vocea preşedintelui său, Laura Georgescu ar dori să facă primele propuneri de reglementare a spaţiului virtual. Declaraţia a venit în cadrul unei şedinţe CNA şi a fost publicată săptămâna trecută de Narcisa Iorga pe blogul personal.

“Trebuie să facem noi primul pas şi să preluăm iniţiativa modificării Directivei Europene, având în vedere că în mai puţin de o lună comisarii europeni îşi predau mandatele”, a declarat Laura Georgescu. Afirmaţia este una fără precedent, în contextul în care CNA nu are atribuţii de reglementare sau de monitorizare a spaţiului virtual, ci doar al celui audiovizual.

Într-un interviu pentru ziare.com, Narcisa Iorga a explicat această situaţia. Astfel, Laura Georgescu a participat între 14 şi 15 aprilie la Conferinţa Internaţională “Protecţia minorilor în era digitală”. La revenirea din delegaţie, la şedinţa din 24 aprilie, Laura Georgescu ar fi prezentat comisiei CNA ce s-a discutat la Atena. “În România, spaţiul virtual nu este reglementat, dar trebui să fie. Ne-a spus că la Atena s-a construit un puzzle cu un singur enunţ: trebuie reglmenetat spaţiul virtual şi, având în vedere că în mai puţin de o lună comisarii europeni îşi predau mandatele, ar trebui să facem noi, CNA, primul pas, să preluăm iniţiativa modificării Directivei europene”, a declarat Narcisa Iorga.

image

Narcisa Iorga a explicat că în Europa se poartă discuţii pentru reglementarea conţinutului digital de autorităţile de reglementare din audiovizual, dar în România problema ar fi că CNA nu-şi îndeplineşte nici măcar rolul pe care-l are în controlul audiovizualului. Iorga consideră că în momentul de faţă nu trebuie să existe o astfel de reglementare.

Întrebată dacă în Europa internetul este controlat pe undeva de o instituţie asemănătoare CNA, Iorga a spus că sunt dezbateri despre necesitatea acestei reglementări, despre extinderea rolului autorităţilor de control şi asupra internetului.

“Cred că protecţia minorilor va fi doar un pretext pentru controlul Internetului. […] Mă tem că libertatea de expresie din mediul virtual ar fi afectată de decizii luate arbitrar de către o instituţie cu obiectivitate şi credibilitate din ce în ce mai joase”, a spus Narcisa Iorga pentru ziare.com.

Neutralitatea internetului, întărită în aprilie

În contextul acesta, la începutul lunii aprilie Comisia Europeană a reuşit să treacă prin Parlamentul European legislaţia care elimină tarifele de roaming şi întăreşte pe mai departe neutralitatea internetului.

Marile companii din industrie ar fi vrut drepturi speciale pe internet, pentru conexiuni mai rapide şi acces preferenţial, dar Uniunea Europeană a interzis acest lucru. Noua legislaţie doreşte să creeze o singură piaţă la nivelul Europei.

Puteţi citi mai multe pe adevarul.ro.

Ce înseamnă neutralitatea internetului?

Unul dintre principiile cele mai importante ale internetului, de când a fost creat şi dezvoltat ca o forţă este neutralitatea sa. Aceasta înseamnă pe scurt libertatea oricărui individ de a accesa site-urile şi conţinutul de pe internet, libertatea oricărei firme de a avea drepturi egale şi nediscriminare pe criterii comerciale.

Potrivit direcţiilor Comisie Europene, provocările neutralităţii internetului sunt blocarea conţinutului, problemele de intimitate, transparenţa şi congestionarea reţelei.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul Comisiei. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/neutralitate" target="_blank">View the story "Neutralitate" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite