Cel mai scump site din ţară, un dezastru total. Specialiştii români: „E sortit să fie accesat doar de cei plătiţi să facă asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul eRomânia este mult sub standardele actuale, potrivit unui raport independent realizat de experţi din domeniul internetului. Site-ul a obţinut o notă mult sub media pieţei, de la pagini, căutare, login, aspecte juridice, securitate sau SEO.

Pe 23 decembrie 2013, a fost lansat spre testare publica website-ul www.portaleromania.ro, cel mai scump website finanţat de statul roman, fiind deja plătite peste 8 milioane de Euro (TVA inclus) către dezvoltatorul portalului de către Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

Întrucât perioada de testare ("menita a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media" - potrivit comunicatului de presa oficial publicat pe website-ul MSI in data de 23 decembrie 2013) se va încheia pe 31 martie 2014, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte.

Pentru analizarea portalului eRomania, echipa de auditori (formata din Andrei Radu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei) a pornit de la sistemul de notare şi criteriile relevante dezvoltate de GPeC in ultimii 8 ani, adaptate pentru un site de conţinut şi însoţite de criteriile de preselecţie pentru Trusted.ro.

Au fost eliminate criteriile specifice activităţii de comerţ electronic, iar timpul alocat micro-auditului iniţial a fost de 3 ore pentru fiecare membru al echipei, întrucât "un audit complex ar fi putut dura câteva săptămâni.", după cum declara echipa GPeC. Analiza a fost apoi finalizată în perioada 12-20 ianuarie 2014.

Potrivit echipei GPeC, portalul eRomania a obţinut nota generala 3,72 din maximum 10 puncte, ţinând cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principală, Pagina de categorie, Căutare, Pagina de Conţinut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a creării contului, Confirmarea creării contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate şi SEO.

Ce spun specialiştii

Cred că cel mai grav este ca proiectul - în stadiul actual - nu îşi atinge sub nicio formă scopul declarat în titlu: acela de a fi un portal al democraţiei participative, fapt care presupune interacţiune constantă cu utilizatorul Andrei Radu, fondatorul galei premiilor eCommerce

"Din pacate, eRomania nu este un website care sa se ridice la nivelul aşteptărilor şi, mai ales, al investiţiei în proiect  - iar acest lucru a rezultat în urma unei analize sumare a site-ului. Lăsând la o parte problemele de usability sau structurarea deloc intuitiva a informaţiei, cred că cel mai grav este ca proiectul - în stadiul actual - nu îşi atinge sub nicio formă scopul declarat în titlu: acela de a fi un portal al democraţiei participative, fapt care presupune interacţiune constantă cu utilizatorul", declara Andrei Radu, Fondatorul Galei Premiilor eCommerce. "Având în vedere costul proiectului, finanţat din bani publici, noi am încercat sa atragem atenţia asupra problemelor portalului şi încurajam orice instituţie sau cetăţean sa ofere feedback pana pe 31 martie 2014, când se încheie perioada de testare publica", adaugă Radu.

Din păcate, din însăşi construcţia lui, portalul e-romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinşi sa afle ceva, fie plătiţi eventual sa intre şi să folosească acest site Liviu Taloi, cofondator ecompedia.ro

"Un portal care sa încurajeze participarea simplului cetăţean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat şi apariţia lui este salutara. Din păcate, din însăşi construcţia lui, portalul e-romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinşi sa afle ceva, fie plătiţi eventual sa intre şi să folosească acest site. Felul în care l-au conceput, îl face inabordabil cetăţenilor simpli care nu înţeleg jargonul tehnic, care nu au o experienta deosebită pe Internet. Prin modul lui greoi de funcţionare, anulează scopul pentru care a fost creat. Tot ce putem spera este ca dezvoltatorii portalului sa tina cont de bunele practici în domeniu", spune Liviu Taloi, cofondator al www.ECOMpedia.ro .

Din păcate, site-ul eRomania nu respecta nici măcar legislaţia data de însăşi Ministerul Societăţii Informaţionale care cere date complete de identificare a oricărui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protecţie a datelor personale sau de obligaţiile de accesibilitate a unui site ce aparţine administraţiei publice Bogdan Manolea, trusted.ro

“Din păcate, site-ul eRomania nu respecta nici măcar legislaţia data de însăşi Ministerul Societăţii Informaţionale care cere date complete de identificare a oricărui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protecţie a datelor personale sau de obligaţiile de accesibilitate a unui site ce aparţine administraţiei publice. În acest moment, site-ul eRomania nu ar trece de criteriile minimale de eligibilitate pe care le avem la Trusted.ro”, a declarat Bogdan Manolea, co-initiator la Trusted.ro, Programul naţional de certificare a magazinelor online. "Sunt mai dezamăgit de lipsa de reacţie a industriei româneşti de online. În momentul în care ştii că este spre "testare publica" un site care a costat 8 milioane de euro din banii publici şi nu spui nimic (dar te pricepi foarte bine la domeniul respectiv), înseamnă ca fie te aştepţi o sinecură viitoare din bani publici, fie eşti o firmă indolenta cu privire la banii daţi de tine către stat."

În eRomania nu s-au luat în considerare cele mai populare vulnerabilităţi drept pentru care, fără a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu şi ridicat Andrei Avădanei, WorldIT.info

"Deşi s-au luat măsurile minime de securitate prin integrarea unui firewall şi adoptarea unei soluţii plătite pentru realizarea website-ului, în eRomania nu s-au luat în considerare cele mai populare vulnerabilităţi drept pentru care, fără a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu şi ridicat." a declarat Andrei Avădănei de la WorldIT.info care analizat partea de securitate al site-ului.

Raportul a fost deja trimis către MSI acum doua zile pentru rezolvarea problemelor identificate majore de protecţia vieţii private şi a securităţii. Am primit deja mulţumiri pentru contribuţie şi am fost informaţi că datele au fost trimise către “proiectantului portalului spre analiză şi am iniţiat consultări cu acesta vizând concluziile raportului dumneavoastră şi oportunitatea adoptării acestora. La finalizarea acestora (estimam un termen de 15 zile), vom răspunde punctual tuturor observaţiilor dumneavoastră. “

Eromania Audit Ian 2014

Cel mai scump site din România

Site-ul e-România este creat de compania Omnilogic, iar lucrul la acest domeniu a început în urmă cu trei ani. Până în prezent, firma a primit 41 de milioane de lei, iar anul viitor va mai încasa o tranşă de 11 milioane de lei, Totuşi, site-ul nu a fost livrat la timp, atunci când compania a spus că îl va avea gata, iar penalizarea este în cuantum de un milion şi jumătate de lei, notează Digi24.

e-România, cunoscut şi drept „Portalul Democraţiei Participative“, este disponibil din această săptămână la adresa portaleromania.ro şi în curând va putea fi accesat prin intermediul adresei romania.eu. Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atât după înscrierea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare. La momentul lansării, portalul e-România oferă 39 de funcţionalităţi principale şi 101 funcţionalităţi derivate.

În prima zi de la lansare, doar 1.400 de utilizatori au avut curiozitatea să intre pe eRomânia. De-a lungul anilor, sumele pe care autorităţile le-au plătit se împart astfel: 2010 - 17,4 milioane de lei, 2011 - 17,4 milioane de lei, 2012 - 2,6 milioane de lei, 2013 - 3,5 milioane de lei, 2014 - 11,2 milioane de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite