Cei din domeniu promit că 5G va oferi conexiuni de bandă largă la super-viteză, de până la o sută de ori mai rapidă decât 4G, şi va permite vehiculelor autonome să circule. Acesta va fi debutul revoluţiei internetului lucrurilor (IoT) şi dezvoltării unor oraşe cu adevărat inteligente, în cele din urmă. Ce trebuie să se întâmple, atunci, pentru a îmbunătăţi distribuţia şi adoptarea 5G?

"Oportunitatea beneficierii de tehnologiile celulare avansate pentru a stimula transformarea digitală la nivel global, în domeniul industrial şi robotică, automobil, aerospaţial şi apărare, oraşe inteligente şi multe altele – este fără precedent", spune Rob Jones, directorul regional al alianţelor strategice din Marea Britanie al furnizorului multinaţional de software şi servicii PTC. "Capacităţile celulare avansate au potenţialul de a alimenta a patra revoluţie industrială, dar numai dacă ecosistemul cooperează pentru a permite tehnologia 5G."

Este un "dacă" considerabil, având în vedere că există în continuare îngrijorări în ceea ce priveşte disponibilitatea şi fiabilitatea industriilor şi serviciilor din partea tertilor, inclusiv colocarea, big data, securitatea cibernetică şi calculul marginal, pentru a livra şi implementa 5G în masă. Într-adevăr, costul financiar şi ecologic pentru construirea infrastructurii necesare este unul colosal, spune Thomas Spencer, lider de telecomunicaţii la firma de software R3.

"Operatorii de reţele mobile (MNO) se confruntă cu o luptă dificilă pentru a activa 5G", spune el. "Se estimează că trebuie să investească până la 1 trilion de dolari în modernizarea infrastructurii de reţea pentru 5G, în timp ce deja trebuie să gestioneze reţele întinse de antene, cabluri şi switch-uri doar pentru a sprijini operaţiunile lor în curs de desfăşurare."

Nici un moment "big-bang" pentru 5G

Există şi alte complicatii. Provocarea finanţării şi optimizării utilizării infrastructurii se extinde la planurile MNO pentru 5G şi, în special, la implementarea site-urilor cu celule mici, spune Spencer. Anul viitor, numai în Statele Unite, vor exista aproximativ 400.000 de site-uri cu celule mici, situate pe infrastructura publică, restaurante, birouri şi case. "Stabilirea cine deţine, operează şi finanţează aceste site-uri reprezintă o provocare semnificativă şi operaţională", adaugă el, sugerând că blockchain-ul ar putea oferi o soluţie.

Richard Carwana, directorul furnizorului de servicii din Marea Britanie al Dell Technologies, este la fel de ambivalent cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple pentru a activa 5G. "Încă analizăm modul în care acest lucru va fi construit", recunoaşte el. "Nu va fi un 'big bang' de 5G la care unii se aşteptau, ci mai degrabă o introducere treptată a serviciilor şi operatorilor, care se mută în spaţiul telecomunicatiilor. Parteneriatul şi colaborarea vor fi elemente esenţiale pentru a face progrese semnificative şi pentru a stimula implementarea infrastructurii."

El subliniază că "5G necesită o conectivitate densă în fibră optică pentru a susţine cazurile de utilizare, acolo unde 4G şi 3G nu aveau nevoie de asa ceva" şi face apel la "furnizorii de telecomunicaţii, liderii din industrie şi guvernele acestora să se reunească pentru a înţelege cerinţele şi pentru a construi soluţii pentru cazurilor de utilizare specifică". De exemplu, Carwana observă modul în care guvernul german colaborează cu furnizorii de telco pentru a construi noi autostrăzi cu benzi autonome.

Parteneriatul şi colaborarea vor fi esenţiale pentru a face progrese semnificative şi pentru a stimula implementarea

Mai aproape de casă, guvernul britanic a recunoscut că interzicerea Chinei să lanseze Huawei este probabil să întârzie implementarea 5G cu cel puţin doi ani, remarca Robert Pocknell, partener pe proprietate intelectuală la Keystone Law din Londra. "Cercetările Uniunii Europene arată că Huawei este liderul pentru brevetele care fundamentează implementarea 5G", spune el.

Măsuri puternice de securitate cibernetică necesare pentru a permite dezvoltarea 5G

Lăsând politica la o parte, pregătirea pentru securitate cibernetică este una dintre problemele fundamentale care ţin de progresul tehnologiei 5G. Este suprinzător, atunci când atingerea obiectivelor înalte ale 5G, se bazează pe miliarde de dispozitive interconectate, lucrători la distanţă şi creşterea infrastructurii cloud. "Cele menţionate, se adaugă acestei infrastructuri şi reţelei din ce în ce mai solicitate, care este necesară pentru a sprijini aplicaţiile, dispozitivele, datele şi serviciile 5G", spune Martin Rudd, CTO la Telesoft Technologies. "Securitatea, 5G şi IoT sunt strâns legate."

Recentul Raport AT&T Cybersecurity Insights spune: Securitatea la viteza 5G evidenţiază coordonatele pe care părţile interesate trebuie să le abordeze. "Un aspect important este faptul că 76% dintre respondenţi se aşteaptă ca ameninţări complet noi să apară ca urmare a 5G şi a creşterii suprafeţei de acoperire", spune Theresa Lanowitz, şefa departamentului de comunicaţii de la AT&T Cybersecurity. "Restul de 24% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a ameninţărilor deja existente".

Shahzad Nadeem, şeful departamentului dezvoltării oraşelor inteligente de la proiectare şi inginerie al Plextek, este de acord şi spune: "Pe partea de sus a securităţii, există preocupări în jurul dreptului de proprietate asupra datelor, împreună cu compatibilitatea şi interoperabilitatea cu sistemele existente."

Problemele de securitate şi încredere sperie investitorii?

În plus, afirmaţiile eronate potrivit cărora 5G este legată de răspândirea coronavirusului i-au împiedicat şi mai mult progresul, spune Amelia Westerberg, strateg asociat la R/GA London. "Teoreticienii conspiraţiei sunt cea mai mare ameninţare la adresa adoptării 5G", susţine ea. "Atacurile anti-5G asupra infrastructurii telecom şi problemele generale de securitatea naţională, au cauzat întârzierea lansării 5G în cele mai multe pieţe."

De la jumătatea lunii septembrie, 300.000 de oameni şi organizaţii din 220 de naţiuni au semnat Stop 5G pe Pământ şi în Spaţiu, iar investitorii ar putea să înceapă să se teamă. Este o ”vânzare” complicată, în primul rând, cu toate variabilele. După cum spune Nadeem: Deoarece tehnologia este încă în evoluţie şi potenţialul valorii sale este împărţit între utilizările sale diverse în diferite domenii. Există dificultăţi în justificarea deciziei de investiţie şi a randamentului acestora.

Tot în septembrie, s-a raportat că în Grenoble, echivalentul Franţei la Silicon Valley, primarul Éric Piolle, o stea în ascensiune în partidul politic Verzii, nu este nerabdator să ofere acces la 5G, punând sub semnul întrebării impactul pe care îl va avea asupra mediului, mai ales dacă sunt necesare milioane de telefoane noi.

Deşi este evident că pentru a maximiza potenţialul vast al 5G există o dependenţă de confluenţă a tehnologiilor de modernizare, precum de colaborarea multipartită şi de investiţii enorme, ar putea exista obstacole mai fundamentale de depăşit initial? "Pentru ca oamenii să se adapteze şi să aibă încredere în 5G", concluzionează Westerberg, "trebuie să o vada ca pe o contribuţie pozitivă la cultură, precum şi la economie."

Sursa: Raconteur