Cât de paranoic eşti? Mai mulţi utilizatori decât ai crede acoperă camera web cu bandă adezivă

Cât de paranoic eşti? Mai mulţi utilizatori decât ai crede acoperă camera web cu bandă adezivă

Protejarea datelor personale e importantă, dar prea puţini oameni o fac cum trebuie.

Dacă Mark Zuckerberg a părut ciudat că îşi acoperă camera web de la laptop cu bandă adezivă, formula e destul de populară printre utilizatorii obişnuiţi.

O parte dintre utilizatori recurg la o mulţime de metode pentru a-şi proteja intimitatea, ajungând inclusiv să-şi acopere computerele. Totuşi, mai multe studii Kaspersky arată că prea puţini utilizatori sunt conştienţi de riscuri, iar aceia care sunt folosesc metodele greşite pentru se proteja de pericolele din mediul online.

Cel mai recent studiu arată că unul din cinci utilizatori (20%) recunoaşte că îşi acoperă camera web, în acest scop. Utilă în sine, este important de ştiut că acoperirea camerei web nu poate împiedica interceptarea audio şi proteja utilizatorii de a fi ascultaţi de hackeri sau alte grupări, în cazul în care cineva ar urmări acest lucru.

Peste un sfert dintre utilizatorii de internet (28%) îşi păstrează datele „sensibile“ pe dispozitive care nu au acces la internet, crezând, în mod eronat, că acest lucru va garanta protecţia datelor. Deşi teoria are o fundamentare logică şi este esenţială pentru securizarea back-up-ului de date de efectele unui atac ransomware, chiar şi fără o conexiune la internet este posibil ca un dispozitiv să fie infectat printr-un smartphone sau printr-un stick USB conectate la computer. Apoi, 18% din cei chestionaţi recunosc că încearcă să evite site-urile populare ca Google şi Facebook din cauza informaţiilor personale pe care le colectează, deşi practica e aplicată de aproape toate site-urile.

Mai mult, 8% din respondenţii „paranoici“ au spus că ascund computerul de alte persoane, chiar dacă acest lucru nu îi va ajuta să se protejeze de ameninţările de pe internet. De asemenea, 7% din ei au spus că introduc, apoi şterg datele cardului de credit, de mai multe ori, atunci când plătesc online, în încercarea de a păcăli viruşii. Însă programele malware – în special cele de tip keyloggers (care copiază tot ce se scrie pe tastatură) – nu pot fi păcălite astfel.

În vreme ce unii folosesc aceste metode extreme, dar neadecvate, statisticile arată că alţi utilizatori de internet sunt total lipsiţi de cunoştinţe despre mediul online. Doar 23% din respondenţi au spus că se consideră o potenţială ţintă în mediul online, iar 23% au spus că nu li se pare că o soluţie de securitate este necesară.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: