Cât de interesaţi au fost europenii să fie scoşi din Google? Peste 70.000 de cereri, iar din România câteva sute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care se vor uitaţi de Google au trimis zeci de mii de solicitări. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Oamenii care se vor uitaţi de Google au trimis zeci de mii de solicitări. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Care e interesul românilor pentru uitarea din Google? Aparent, rezonabil de mare sau de mic, căci compania a primit 932 de cereri din România de eliminare din căutări a 4.611 linkuri. Totuşi, la nivel mondial au fost primite peste 70.000 de cereri.

Solicitările din România privind eliminarea unor rezultate din căutările Google au fost primite în perioada 29 mai - 30 iunie, conform reprezentanţilor Google România, citaţi de Mediafax. La nivel european, Google a primit 70.000 de solicitări de eliminare din căutări a 267.550 de linkuri, în doar o lună de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franţa. Cazul a pornit din Spania, acolo unde un cetăţean a dorit ştergerea din indexare a unui articol despre el.

„Dreptul de a fi uitat“, pentru care Google a lansat un formular în mai, a fost folosit de marile ţări ale Europei, iar topul este aşa: Franţa cu 14.116 de cereri, Germania cu 12.700, Marea Britanie cu 8.535, Spania cu 6.176) şi Italia cu 5.946. Deşi e vorba de peste 260.000 de link-uri, Google a precizat că fiecare astfel de cerere va fi tratată în mod individual. Şi la acest capitol, al link-urilor solicitate a fi şterse, Franţa se situează pe primul loc, cu 47.927, fiind urmată de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Italia (23.321) şi Spania (21.564).

„Am început de curând să punem în aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din căutări, în conformitate cu decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ). Acesta este un proces nou şi în continuă evoluţie pentru noi. Continuăm să analizăm reacţiile pe care le primim şi, totodată, să colaborăm cu autorităţile de protecţie a datelor şi alte organizaţii pentru a ne conforma deciziei CEJ“, a anunţat compania.

Dreptul şi abuzul

Totuşi, acest drept al uitării nu a venit fără probleme. Robert Peston, editorul economic al BBC News, a spus în urmă cu o săptămână că un articol scris de el în 2007, despre Stan O'Neal, fostul director al Merril Lynch (o companie de management al finanţelor), a dispărut din indexare. Aparent, O'Neal a apelat la dreptul la uitare pentru a-şi acoperi greşelile făcute în calitate de director.

Articolul lui Preston detalia cum O'Neal a vândut compania către Bank of America după ce a adus-o aproape de faliment. Editorul BBC descrie faptele cu precizie şi materialul a prevestit criza economică din 2008. „Se spune că prin scoaterea materialului, Google confirmă temerile multor persoane din industrie care cred că dreptul la uitare va fi abuzat pentru a modifica libertatea de exprimare şi pentru a suprima jurnalismul legitim, făcut în interesul publicului“, scria Peston. Google a venit cu o completare la prevederea europeană şi a spus că fiecare publicaţie căreia i se scoate un articol va fi informată.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite