Articol publicitar

Când tehnologia ajunge să fie politizată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor a elaborat o legislaţie care pare să aibă un singur scop: scoaterea companiilor chineze din licitaţia 5G.

Trebuie notat faptul că acest document a apărut înainte de decizia Uniunii Europene în privinţa producătorilor care vor fi implicaţi în construirea reţelelor 5G.

Legislaţia a fost elaborată la aproape fix un an distanţă de momentul în care, la Washington, preşedintele american şi cel român semnau un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Încheierea acesteor memorandumuri a fost o mişcare des întâlnită în Europa în ultima perioadă, Statele Unite căutând să obţină garanţia că aliaţii lor strategici vor face tot ce este posibil pentru a limita sau bloca prezenţa companiilor chineze în infrastructura 5G.

Expunerea de motive arată că „dispoziţiile din domeniul comunicaţiilor electronice nu sunt suficiente din perspectiva domeniului securităţii naţionale şi apărării naţionale, aspect ce trebuie reglementat printr-un alt act normativ.”

Odată cu acest document, tehnologia 5G este oficial politizată, iar asta este dezamăgitor. 5G nu mai este despre o cursă a vitezei, un progres tehnologic de care să beneficieze consumatorii şi pe care să îl poată oferi operatorii, ci devine un concurs de influenţă politică, o încercare de eliminare a unui rival.

Cum este înlăturată concurenţa

„Cu privire la mediul concurenţial se poate reţine că, urmare a regimului de autorizare instituit prin proiectul de act normativ, se poate ajunge la situaţia în care, pentru considerente ce ţin de securitatea naţională şi apărarea naţională, să fie limitate opţiunile aflate la îndemână furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice atunci când decid achiziţionarea de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G.”

Asta înseamnă, practic, că mediul concurenţial va fi unul controlat, permiţând eliminarea jucătorilor care nu îndeplinesc condiţiile cerute. În teorie, un lucru foarte bun, doar că aceste condiţii impuse sunt izbitor de asemănătoare cu acuzele aduse la adresa Huawei de către Statele Unite în ultimul an.

Vodafone este unul dintre operatorii care vor fi extrem de afectaţi în cazul adoptării acestui proces de lege. Nu numai că Huawei nu va putea participa la licitaţia 5G, dar este în pericol şi să fie nevoită să îşi scoată componentele deja existente din reţelele actuale, componente care alcătuiesc, conform firmei Strand Consult, 100% din reţeaua actuală românească a operatorului.

Cu cine este construită reţeaua Huawei în ţările din Europa (date via Strand Consult)

Vodafone retea 5G Europa

Scoaterea acestor echipamente din reţelele actuale nu numai că va avea un impact financiar considerabil, dar va reprezenta şi o întârziere mare a progresului tehnologic. În proiectul de lege însă, impactul economic nu este nici luat în considerare, nici analizat, la fel ca şi cel tehnologic. Costurile nu sunt menţionate, anii de întârziere faţă de alte ţări nici atât.

Decizia de a nu consulta pe nimeni

Atunci când vine vorba de un lucru atât de important cum este securitatea naţională şi eliminarea unor companii din acest motiv de pe piaţă, ne-am putea aştepta la o lege bine argumentată în urma consultărilor cu institutele de cercetare în ceea ce priveşte securitatea echipamentelor, specialişti şi alte nume din industrie, care cunosc detaliile tehnice.

Proiect lege 5G extras

”Nu este cazul” însă.

În doar trei cuvinte, proiectul de lege spune practic că opinia experţilor nu este validă, nu contează şi nu trebuie luată în considerare. Interesant este însă că Huawei a spus în repetate rânduri în ultimii ani că este dispusă la verificări în ceea ce priveşte securitatea reţelelor sale, fiind dispusă şi să permită înfiinţarea unui „organism special de verificare” în reţeaua din Germania, care să supravegheze reţeaua 5G a ţării.

Chiar zilele trecute, într-o conferinţă de presă, CEO-ul Huawei România, George Zhang, a spus că „suntem gata să fim verificaţi oricând în privinţa securităţii. Folosim cod transparent de peste 10 ani. Şi dacă vorbim despre certificate, Huawei a primit multiple certificări independente privind securitatea produselor. O parte dintre ele sunt 3GPP şi ETSI Security Standard, apoi CC Certification, iar codul sursă pentru 5G a fost avizat pozitiv de centrul ERNW din Belgia.”

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite