Brevetele 5G, asul Huawei în lupta cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Gigantul chinez al echipamentelor de telecomunicaţii, fondat de Ren Zhengfei, deţine un pachet uriaş de brevete 5G, afirmă Reuters.

Deoarece se conturează un standard global pentru 5G, tehnologia Huawei poate deveni esenţială pentru operatorii de telefonie mobilă.

De ani buni, compania din Shenzhen a dominat piaţa infrastructurii mobile, vânzând mai mult decât rivalii Nokia şi Ericsson, datorită alternativelor mai ieftine. Dar acuzaţiile SUA că echipamentele Huawei ar putea fi folosite de Beijing pentru spionaj au căpătat amploare, iar oficialii din Marea Britanie şi Franţa scot din propriile reţele componentele fabricate în China. Dacă şi alte ţări vor avea o reacţie similară, mişcarea va afecta afacerea care a generat venituri de aproape 43 miliarde de dolari pentru Huawei în 2019, aproximativ o treime din totalul veniturilor companiei.

Înlocuirea antenelor şi a turnurilor de telecomunicaţii e posibilă. Chiar dacă companiile britanice Vodafone şi BT elimină toate echipamentele Huawei existente - o mişcare pe care guvernului britanic estimează precaut că va costa 2 miliarde de lire sterline - operatorii mondiali vor fi în continuare dependenţi de tehnologia de la Huawei pentru a lansa reţele de generaţie viitoare. Compania de cercetare IPlytics a descoperit că Huawei deţine cele mai multe brevete 5G şi, în consecinţă, aproximativ 15% dintre cele esenţiale.

Pe scurt, brevetele acoperă specificaţii tehnice pe care operatorii telecom pot construi reţele de comunicaţii cu standarde comune, pentru a asigura compatibilitatea diferitelor reţele între ele. Un standard unificat va fi vital pentru 5G şi va duce la conectarea perfectă a miliarde de dispozitive şi automobile din întreaga lume.

Brevete Huawei se referă mai ales la tehnologie pentru staţiile de bază - ceea ce înseamnă că, deşi Nokia şi Ericsson reconstruiesc infrastructura Huawei în Europa, vor trebui să utilizeze în continuare expertiza grupului chinez. Deocamdată, Huawei nu valorifică foarte mult proprietatea sa intelectuală. Preferă „licenţa încrucişată”, schimbând accesul la propriile portofolii de brevete cu cele ale rivalilor.

Totuşi, Huawei poate opri licenţierea încrucişată pe pieţele cărora le-a fost interzis accesul, lăsând operatorii de telefonie mobilă să plătească redevenţe şi taxe, ceea ce poate fi o afacere profitabilă. De exemplu, Qualcomm, care deţine cea mai mare parte a tehnologiilor critice pentru cipuri mobile, a strâns peste 17 miliarde de dolari de plată pentru licenţe din 2017.

Deja în acest an, compania chineză a dat în judecată Verizon în Statele Unite pentru încălcarea brevetelor şi solicită peste 1 miliard de dolari, relatează Reuters

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite