Bitdefender: mesajele care pretind că sunt trimise de către Poşta Română te lasă fără bani în cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CAPTURĂ Bitdefender
CAPTURĂ Bitdefender

Cercetătorii Bitdefender au depistat începând cu 8 august o nouă campanie de mesaje înşelătoare care pretind a veni de la Poşta Română, trimise de către atacatori cu scopul de a convinge destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.

Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificaţi că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise începând de duminică către ţinte din România de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii.

Mesajul primit îndeamnă ţintele să acceseze un link pentru a finaliza plata şi a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise.

Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de catre Poşta Română, compania comunică cu clienţii doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ronoreply@posta-romana.ro) şi nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienţilor să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informaţii bancare.

Reamintim că pe toată durata anului 2020 şi a acestui an specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înşelător în numele unor companii de curierat, pe fondul creşterii cererii pentru astfel de servicii.

Recomandări pentru utilizatori:

Folosiţi direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările şi evitaţi să fiţi direcţionat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.

Validaţi telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care vi se solicită prin e-mail.

Verificaţi cu atenţie expeditorul e-mail-ului şi adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente ataşate.

Evitaţi să accesaţi fişiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu aşteptaţi vreun mesaj.

Folosiţi o soluţie de securitate performantă capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.

Folosiţi calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi nu accesaţi de pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite