Bitdefender a lansat un decriptor gratuit de date, destinat victimelor atacurilor ransomware GandCrab

Bitdefender a lansat un decriptor gratuit de date, destinat victimelor atacurilor ransomware GandCrab

Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliţiei Române şi altor instituţii de aplicare a legii, precum FBI, a dezvoltat un utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celei mai recente versiuni a clasei de ransomware GandCrab.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ameninţarea GandCrab a făcut pagube de sute de milioane de dolari, inclusiv în România, şi a devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Decriptorul le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor şi poate decripta versiunile 1, 4 şi 5 ale GandCrab.

Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă din luna ianuarie şi a operat folosind un model de afiliere, prin care dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesaţi să îl răspândească, cerând în schimb un anumit procent din încasări. GandCrab se răspândeşte prin vectori de atac multipli, precum email-uri de tip spam şi campanii de malware.

În 2018, GandCrab a suferit transformări radicale, mai ales după ce Bitdefender a pus la dispoziţie în iarnă un instrument de decriptare pentru prima versiune a acestuia, dezvoltat tot cu sprijinul instituţiilor locale şi internaţionale de aplicare a legii.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri emailuri nesolicitate.

Decriptorul pentru GandCrab poate fi descărcat în mod gratuit de pe pagina Bitdefender Labs şi de pe site-ul NoMore Ransom.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: