Bitdefender a descoperit o vulnerabilitate în Android prin care hackerii pot controla de la distanţă telefoane sau tablete care rulează sistemul de operare

Bitdefender a descoperit o vulnerabilitate în Android prin care hackerii pot controla de la distanţă telefoane sau tablete care rulează sistemul de operare

Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender au constatat că atacatorii din spatele botnetului Hide ’N Seek (De-a v-aţi ascunselea), descoperit la începutul anului 2018, speculează acum faptul că unele terminale cu Android sunt vândute cu funcţionalitatea de testare din timpul producţiei deja activată ca să controleze de la distanţă dispozitive inteligente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai exact, atacatorii exploatează modulul pentru depanare prin Wi-Fi, prin care producătorii şi dezvoltatorii de aplicaţii testează de pe un alt dispozitiv eventuale disfuncţionalităţi ale sistemului de operare sau ale programelor preinstalate. 

Cum modulul pentru depanare prin Wi-Fi nu este dezactivat de producător după faza de testare, utilizatorii care nu verifică atent starea acestuia ajung să folosească fără ştiinţa lor un dispozitiv vizibil de pe internet şi controlabil de la distanţă.

Atacatorii pot găsi dispozitivele vulnerabile scanând internetul după portul 5555 şi le pot controla mizând pe faptul că se folosesc de o funcţionalitate complet legitimă din sistemul de operare Android, având practic drepturi privilegiate asupra dispozitivului.

Sunt vizate nu doar telefoanele cu Android, ci orice dispozitiv care foloseşte acest sistem de operare şi are protocolul activat.

Cel puţin 40.000 de dispozitive ar putea ajunge sub controlul atacatorilor, conform unui instrument de monitorizare a dispozitivelor inteligente vulnerabile. Reţelele de tip botnet pot fi folosite pentru atacuri care să ducă la blocarea anumitor site-uri.

Practic, zecile de mii de dispozitive accesează simultan o pagină de internet şi, trimiţând un volum imens de trafic, duc la căderea acesteia; ulterior, atacatorii şantajează victima pentru a opri atacul şi a permite reluarea activităţii site-ului. 

Spre deosebire de un botnet tradiţional, prima variantă Hide ’N Seek era capabilă inclusiv de spionaj informatic prin sustragea de fotografii sau filme personale de la utilizatori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: