Bitcoinul, dragostea infractorilor de pe internet. Moneda virtuală, ţinta viruşilor

Bitcoinul, dragostea infractorilor de pe internet. Moneda virtuală, ţinta viruşilor

Cu cât este mai folosit bitcoinul, cu atât mai atacat este

Programele malware de tip financiar care vizează Bitcoin au devenit extrem de populare în 2013. Numărul de atacuri care au ca ţintă moneda criptată a crescut de peste 2,5 ori şi au fost contabilizate 8,3 milioane de incidente. Utilizatorii de bitcoin trebuie să aibă grijă la criptare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moneda virtuală Bitcoin a fost creată  special pentru a face posibile plăţile online anonime şi a devenit extrem de populară în ultimii ani.

Bitcoin este adesea o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici: în cazul în care utilizatorii fac stocuri de Bitcoin pe computerele lor într-o formă necriptată, atacatorii trebuie doar să fure fişierul-portofel pentru a obţine informaţii cu privire la „monedele" stocate şi pentru a accesa contul victimei.

Pentru cercetarea Kaspersky Lab au fost selectate mai mult de 30 de mostre de malware financiar. Nouă dintre acestea erau programe concepute pentru a fura moneda criptată. Cele nouă au reprezentat 29% din numărul total de atacuri cibernetice financiare lansate folosind aplicaţii malware.

Instrumentele folosite de infractorii cibernetici pentru a fura Bitcoin pot fi împărţite în două categorii.

  • Prima categorie include programe create pentru a fura fişierele-portofel.
  • Aplicaţiile din cea de-a doua categorie sunt proiectate pentru a instala programe pentru generarea de Bitcoin („mining"), pe un computer infectat.

„În 2013, valoarea monedei Bitcoin a crescut de mai mult de 85 de ori, şi, desigur, acest lucru a atras atenţia infractorilor cibernetici,” a comentat Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Până la sfârşitul anului, numărul de utilizatori atacaţi de programe malware care vizează Bitcoin se ​​apropie tot mai mult de numărul celor care se confruntă cu ameninţări cibernetice financiare convenţionale. Cei care deţin Bitcoin ar trebui să fie deosebit de atenţi, pentru că este aproape imposibil să recupereze vreun ban furat. Acesta este riscul inerent folosirii unei monede criptate ca Bitcoin, care circulă fără niciun control guvernamental," a explicat Serghei Lozhkin.

La începutul anului 2013, cursul de schimb pentru Bitcoin era de 13,6 dolari. În luna decembrie, cursul ajungea deja la un nivel record, depăşind 1,200 de dolari. Pe parcursul anului au avut loc mai multe scăderi, dar începând cu luna aprilie 2013, preţul unei singure monede virtuale nu a scăzut sub 80 dolari. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările