Banca Naţională, faţă în faţă cu bitcoin-ul. „Moneda virtuală nu e o formă de monedă electronică“

Banca Naţională, faţă în faţă cu bitcoin-ul. „Moneda virtuală nu e o formă de monedă electronică“

Bitcoin-ul e deja folosit pe scară largă

Bitcoin-ul a evoluat în lume şi a devenit o alternativă la plăţile tradiţionale. Moneda nu a fost reglementată încă, iar în România funcţionează deja bancomate sau automate de plăţi cu bitcoin. În schimb, Banca Naţională rămâne pe o poziţie tradiţionalistă: nu recomandă folosirea bitcoin.

“Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.

“Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii”, adaugă aceştia.

În România poţi plăţi aproape orice cu bitcoin

ZebraPay, companie ce oferă o metodă simplă şi rapidă de efectuare a plăţilor electronice prin terminale de plată de tip self-service, a încheiat un parteneriat cu platforma Coinzone pentru procesarea tranzacţiilor cu moneda virtuală Bitcoin.

În prezent, ZebraPay numără mai mult de 1.000 de terminale instalate în peste 150 de localităţi din România.

Odată cu implementarea Coinzone în terminalele ZebraPay, clienţii pot folosi moneda virtuală Bitcoin pentru plata facturilor, achiziţia de roviniete, bilete de tren sau abonamente la diverse publicaţii, precum şi reîncărcarea cartelelor pre-paid de telefonie sau realizarea plăţilor online.

Bancomate de bitcoin în Capitală

În România a fost inaugurat anul acesta unul dintre primele bancomate de Bitcoin, cea mai populară monedă digitală. „Adevărul“ a discutat cu George Rotariu, cofondator Bitcoin România.

„Din punctul meu de vedere, ideea din spatele Bitcoin este revoluţionară, ne poate schimba viitorul financiar. Acest sistem pornit de Bitcoin va fi utilizat multă vreme de acum înainte, chiar dacă această monedă va eşua“, spune Rotariu. Totuşi, nu consideră că libertatea din prezent se va mai perpetua, autorităţile vor ajunge să exercite un anumit control asupra unor astfel de mecanisme.

„Va fi parţial sau integral controlată (n.r.: moneda digitală), nu cred că are cum să rămână la nivelul ăsta de libertate. Totuşi, în egală măsură văd moneda adoptată la scară largă, folosită de masa mare de oameni aşa cum în prezent sunt folosite euro, dolar sau leul. Desigur, asta va duce şi la o cerere mai mare, crescând şi preţul“, mai spune Rotariu. El estimează că un Bitcoin va ajunge să valoreze aproximativ 3.000 de dolari în următorii ani. În prezent, e la peste 600 de dolari, după un maxim de 1.200 de dolari la finalul anului 2013. În România, un utilizator din Craiova a venit în Bucureşti pentru a schimbat cinci monede. A fost cea mai mare sumă de până acum.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: