Avertizarea specialiştilor: internetul în 2017 va fi mai vulnerabil ca niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2017, hackerii vor avea la dispoziţie mai multe gadgeturi ca niciodată.
În 2017, hackerii vor avea la dispoziţie mai multe gadgeturi ca niciodată.

Specialişti în securitate cibernetică avertizează că anul viitor vom vedea cea mai mare creştere a atacurilor informatice prin miile de dispozitive inteligente pe care le avem în casă.

Experţi Bitdefender anticipează o creştere a numărului de atacuri cibernetice prin dispozitive inteligente. Cu cât numărul e mai mare, cu atât dauna poate fi mai serioasă, cu blocări de servicii, site-uri, reţele sociale sau magazine online. Nu scăpăm de ransomware nici anul viitor, iar de o creştere semnificativă se vor bucura şi reclamele agresive şi internetul ascuns, folosit în special pentru trafic de bunuri şi servicii ilegale.

„Nu cred că hackerii ar fi cei interesaţi de acest tip de informaţii (personale, ale utilizatorilor – n.r.), deoarece hackerii sunt interesaţi să facă bani. Mai degrabă, ei ar ataca aceste dispozitive IoT sau le-ar folosi în atacuri DDoS, pentru a face bani. Datele sunt importante când vine vorba de intimitate, iar entităţi precum companiile de asigurări sau firmele de advertising sunt interesate de ele. Ele ar putea obţine informaţii despre mine fără ştirea mea“, explica un specialist în securitate cibernetică citat de Playtech.

În acest context, Bitdefender a trasat câteva scenarii cu previziuni pentru 2017. Prin dispozitivele inteligente, hackerii îşi vor construi reţele imense de gadgeturi conectate la internet. Deşi, la fel ca în trecut, unele atacuri vor avea raţiuni politice sau vor fi doar componente ale unor atacuri mai complexe, o pondere importantă vor viza companii cu scopul de a obţine bani prin şantajarea acestora cu sistarea temporară a activităţii economice. Şi mai grav e că aproximativ 60% din utilizatori ţin datele personale pe computere conectate la aceeaşi reţea ca dispozitivele inteligente.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai şi operat prin dispozitive smart, a dus la blocarea timp de câteva ore a activităţii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest şi Paypal. Acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicaţiilor la nivel mondial, rezervat până acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns în prezent în mâinile unor indivizi necunoscuţi.

„În trecut, depistam doar ameninţări avansate persistente, acum, suntem martorii unei întoarceri la tactici mai rudimentare, precum viruşi simpli care încearcă să acceseze reţelele interne ale companiilor. Reflectă atât lipsa unor protocoale de securitate temeinice, cât şi că atacatori începători au intrat în afacerea sechestrării datelor companiilor“. Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender

Încă un an cu atacuri de tip ransomware pentru bani online făcuţi uşor

După rezultatele impresionante din 2016, dezvoltatorii ameninţărilor de tip ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi solicită apoi recompensă, vor aloca resurse suplimentare îmbunătăţirii sistemului de ţintire automată a victimelor. Această funcţionalitate îi va ajuta să deosebească utilizatorii obişnuiţi de companii şi, în consecinţă, să încerce să le şantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari.

Ameninţarea va continua să se extindă spre alte sisteme de operare în 2017. Datele extrase din telemetria Bitdefender arată că infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activităţi de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investiţiilor de până la 1.500%. Un caz observat de companie la începutul anului 2016 a adus venituri de 1,5 milioane de dolari într-o singură săptămână pentru atacatori.

„Secretul“ succesului e că utilizatorii nu pun mare preţ pe datele personale şi pe informaţiile stocate în diverse terminale. Nu fac backup şi nu actualizează constant soluţiile de securitate cibernetică.

Nici automatizările industriale nu sunt mai ferite de probleme

Ameninţările contra sistemelor de automatizare industrială (SCADA) vor fi tot mai răspândite, deoarece costul cipurilor integrate în senzori pentru mediul industrial va continua să scadă. Asta va duce la proceduri mai inteligente aplicate ciclurilor de producţie. Dispozitivele controlate cu sisteme de automatizare industrială, de la roboţi industriali la turbine sau semafoare inteligente, vor putea fi folosite de hackeri pentru a sabota funcţiile pe care acestea le îndeplinesc sau pentru a ataca alte ţinte.

În plus, atacurile ţintite asupra marilor jucători din economia mondială vor creşte în 2017, iar marile puteri, organizaţiile non-guvernamentale şi aparatele serviciilor secrete vor căuta să exploateze punctele slabe în diferite organisme de interes strategic.

Pieţele negre din internetul ascuns care oferă produse şi servicii ilegale, cum ar fi armament, droguri, servicii de criminalitate fizică şi informatică etc., reprezintă o problemă emergentă care va ajunge tot mai mult în atenţia publicului în 2017. Deşi unele grupări bine închegate, precum Silk Road, au fost depistate şi destructurate de către autorităţi, alte servicii specializate în comerţ online le-au luat imediat locul şi vor continua să se extindă.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite