Australia fără Google: Gigantul american ameninţă că va părăsi ţara dacă este forţat să plătească pentru ştiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Google şi guvernul australian sunt la cuţite de câteva luni, după ce acesta din urmă a început să lucreze la o lege care să îi facă pe giganţii din industria tech să plătească outlet-urile media pentru folosirea ştirilor lor.

Lucrurile au luat o întorsătură mult mai rea în ultima perioadă, Google ajungând în punctul în care ameninţă că va părăsi Australia dacă legea va intra în vigoare. Conform The Sydney Morning Herald, citat de Engadget, Mel Silva, managing director al Google Australia, a avertizat Senatul că „dacă această versiune a codului va intra în vigoare, nu ne va mai lăsa o altă alternativă decât cea de a opri Google Search în Australia”.

Iniţial, oficialii australieni începuseră negocierile cu privire la un acord care să facă plăţile către publicaţii voluntare. Însă, după ce au observat efectul pe care l-a avut pandemia asupra industriei media, guvernul a decis că plăţile vor deveni obligatorii. Drept răspuns, în august 2020, Google publica o scrisoare deschisă prin care îşi avertiza utilizatorii că serviciul de căutare şi YouTube vor putea dispărea dacă guvernul implementează legea propusă.

Vorbind despre declaraţia celor de la Google, prim-ministrul Scott Morrison a spus că: „Cei care îşi doresc să lucreze cu noile reguli sunt aşteptaţi cu braţele deschise. Însă nu răspundem ameninţărilor”. Mel Silva neagă însă că ar fi făcut vreo ameninţare, şi spune că afirmaţiile sale surprind „o realitate, cel mai rău scenariu posibil”.

Silva adaugă că plătirea outlet-urilor media pentru conţinut ar distruge Google, şi că această propunere „nu este compatibilă cu felul în care motoarele de căutare sau internetul funcţionează”. Într-un blog post, Google afirmă că este „dedicată încercării de a atinge un compromis şi a găsi o modalitate de funcţionare”.

Nici Facebook nu este de-acord cu legea care ar impune plata ştirilor, dar reţeaua socială a anunţat că nu se va retrage din Australia, ci se va opri din a oferi ştiri utilizatorilor săi. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite