Atacurile cibernetice, o „îndeletnicire“ costisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infracţiunile infomatici provoacă pierderi mari ale economiei globale FOTO officegrip.wordpress.com
Infracţiunile infomatici provoacă pierderi mari ale economiei globale FOTO officegrip.wordpress.com

Infractorii cibernetici produc găuri de până la 1.000 de miliarde de dolari anual în economia globală, potrivit unui raport al firmei de securitate McAfee, citat de CNet. Totuşi, suma nu este atât de mare pe cât se credea iniţial.

Dacă suma estimată iniţial era de 1.000 de miliarde de dolari, potrivit raportului realizat de McAfee în colaborare cu Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale, daunele provocate anual de hackeri sunt cuprinse între 300 şi 1.000 de miliarde de dolari.

Estimarea costurilor anuale ale atacurilor cibernetice este extrem de dificilă, deoarece unele companii preferă să-şi ascundă „găurile“, iar altele nu ştiu exact cât de mari sunt daunele provocate.

În noul raport, pierderile sunt clasificate în şase categorii: pierderi de proprietate intelectuală, infracţiuni cibernetice, pierderi de informaţii legate de afaceri, perturbări ale sistemelor, costul de securizare a reţelelor şi daunele de imagine suferite de către o companie atacată de hackeri.

„Ne-am folosit de câteva analogii referitoare la cazuri în care costurile au fost deja cuantificate pentru a obţine o idee despre gravitatea problemei, lucru care ne-a permis să delimităm nişte praguri – inferior şi superior – pentru costul activităţilor cibernetice maliţioase, prin compararea acestora cu alte tipuri de infracţiuni şi costuri“, se arată în raport.

De exemplul, în SUA, accidentele de maşină provoacă daune cuprinse între 99 şi 168 de miliarde de dolari anual, sau între 0,7 şi 1,2% din PIB. Atacurile cibernetice îi costă pe americani între 24 şi 120 de miliarde pe an, sau între 0,2 şi 0,8% din PIB. De asemenea, tot în SUA, se pierd anual 508.000 de slujbe din cauza activităţilor informatice maliţioase.

Spionajul informatic şi alte astfel de infracţiuni încetinesc viteza de inovaţie, perturbă comerţul şi provoacă costuri sociate asociate cu pierderile de slujbe şi criminalitate

Un raport din 2009 al McAfee arăta că furtul de informaţii şi breşele de securitate create de hackeri provocau daune de 1.000 de miliarde de dolari la nivel global. Şi, cu toate că pragul superior a rămas la 1.000 de miliarde şi anul acesta, pragul inferior de 300 de miliarde de dolari arată că lucrurile nu stau atât de rău.

Nu numai că hackerii afectează puternic economia globală, dar şi obţin o mulţime de informaţii. Un studiu realizat de Team Cymru în februarie arăta că, în medie, hackerii fură, de la guverne, afaceri, armate sau instutiţii academice, în jur de  un terrabyte de date pe zi. Aceşti hackeri sunt atât de sofisticaţi, iar campaniile derulate de ei au o anvergură atât de mare încât ar putea fi sponzorizaţi de entităţi statale.

Raportul McAfee este o analiză preliminară ce face parte dintr-un studiu mai amplu ce oferă o viziune mai detaliată asupra costului atacurilor cibernetice.

„Infracţiunile cibernetice şi spionajul cibernetic provoacă daune de miliarde de dolari în fiecare an. Suma, oricât de mare ar fi, cel mai probabil nu reflectă în totalitate pagubele provocate econmiei globale. Spionajul informatic şi alte astfel de infracţiuni încetinesc viteza de inovaţie, perturbă comerţul şi provoacă costuri sociate asociate cu pierderile de slujbe şi criminalitate. Acest efect ar putea fi mai mare decât orice sumă şi pe acesta ne vom concentra în raportul final“, susţin cei de la Kaspersky. 

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Citeşte mai multe despre hackeri şi atacuri cibernetice:

750 de milioane de cartele SIM sunt vulnerabile în faţa hackerilor: controlul poate fi preluat în doar două minute

Un expert de securitate german a demonstrat că poate sparge cartelele SIM în doar două minute şi să preia controlul asupra telefonului. Aproximativ 750 de milioane de telefoane ar putea fi afectate de această eroare.

Devirusarea de trei milioane de dolari: cum s-a ajuns la distrugerea de mausuri şi tastaturi din cauza unei infecţii malware

Administraţia pentru Dezvoltare Economică (EDA) din SUA este o agenţie di cadrul Departamentului de Comerţ al SUA care se ocupă cu promovarea dezvoltării economice în regiuni cu probleme, potrivit Wired.co.uk.

Site-ul mănăstirii Petru Vodă a fost spart de hackeri din Brazilia ai grupării Anonymous

Adresa electronică a mănăstirii Petru Vodă a fost blocată de marţi, 9 iulie de un anunţ revendicat de hackerii unei grupări Anonymous din Brazilia. Fondul muzical care însoţeşte postarea este o melodie a formaţiei ERA.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite