AMD şi Cray au dezvoltat cel mai puternic supercomputer din lume

AMD şi Cray au dezvoltat cel mai puternic supercomputer din lume

FOTO via PCGamesN

Noul sistem, denumit Frontier, este programat pentru a fi cuplat la internet în 2021, acolo unde va pune în valoare o putere de procesare de 1,5 exaflopi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul de dezvoltare a supercomputerului este estimat la mai mult de 600 de milioane de dolari. Frontier va fi cel mai scump computer construit vreodată şi e proiectat să fie mai rapid decât primele 160, cele mai performante computere la un loc.
 
Pentru a realiza puterea incredibilă de care va dispune supercomputerul, este suficient să ne gândim că va fi capabil să proceseze 100.000 de filme la calitate HD într-o singură secundă. Frontier va acoperi o distanţă de aproape 680 de metri pătraţi (echivalentă cu aproape 2 terenuri de baschet), iar lungimea cablurilor care vor fi folosite în ansamblul lui va fi de 145 de kilometri.
 
AMD va integra pe supercomputerul Frontier următoarele:
 
  • Procesor construit custom AMD EPYC, optimizat special pentru High Performance Computing (HPC) şi Inteligenţă Artificială (AI), ajutat de procesoare grafice Radeon Custom Built
  • High Bandwith Memory (HBM)
  • Raport 4:1 GPU la CPU
  • Conexiune Infinity Fabric de foarte mare viteză
  • Programare open ROCm cu suport pentru CPU-ul şi GPU-ul AMD
 
Anunţul vine după ce Intel dezvăluit recent că plăcile sale grafice, pe arhitectură Xe, vor echipa primul supercomputer exascale, Aurora. Frontier e al doilea sistem de clasă exascale care nu foloseşte plăcile grafice Nvidia, care au dominat multă vreme piaţa supercomputerelor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: