Konstantin Voronkov, expert Kaspersky în securitate cibernetică, a vorbit despre pericolele din „nor“ şi securitate online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mult companii aleg soluţii bazate pe cloud sau pe virtualizare. Totuşi, la fel ca soluţiile clasice, cele din ”nor” au riscurile sale. La Adevărul Live am discutat cu Voronkov, de la Kasperksy Labs.

Konstantin Voronkov este Head of Product Management, Endpoint Solutions, în cadrul companiei de securitate Kaspersky Labs. La Adevărul live de la ora 13.00, el a vorbit, prin Skype, despre pericolele la care se expun companiile ce şi-au mutat resursele în cloud şi care nu aleg soluţii de securitate specializate. 

De asemenea, expertul Kaspersky a vorbit şi despre evoluţia atacurilor cibernetice din ultima perioadă şi despre cât de educată este societate privind securitatea IT. Mai jos este înregistrarea emisiunii, urmată de fragmente transcrise în timpul acesteia.

Konstantin Voronkov, expert în securitatea cibernetică, vorbeşte despre pericolele din „nor“ şi despre cum ne putem proteja 


Livetext

„Outsourcing-ul le ajută pe companii să-şi concentreze activitatea pe sarcinile de zi cu zi, externalizând infrastructura şi securitatea“, a spus Voronkov. „Foarte multe atacuri informatice tradiţionale s-au mutat spre cloud, cum ar fi spam sau phishing. Totodată, modelul asigurării securităţii se schimbă“, a mai spus acesta, explicând că cei care oferă servicii de cloud au şi echipe dedicate securităţii, oamenii care doar de asta se preocupă.

Când vine vorba de cât de repede se răspândesc noile ameninţări, Voronkov a spus că acum există o targetare din partea hackerilor, iar experţii în securitate se adaptează. „În ceea ce priveşte numărul de atacuri, ele sunt mai multe, dar nu sunt concentrate pe un teritoriu anume, ci sunt ţintite anumite date, un anumit tip de utilizatori“, a mai spus acesta.

Care sunt diferenţele între soluţiile de securitate clasice şi cele pentru cloud? „Scopul este acelaşi, dar arhitectura este diferită între cele două soluţii“, a afirmat Voronkov. „Din ceea ce vedem există puncte diferite faţă de cele mai scumpe elemente. Cea mai scumpă e stocarea“.

Cum pot companiile să se adapteze noului trend de a integra dispozitivele personale? „Nu doar dispozitivele se schimbă, ci şi abordările. Angajaţii, tot mai des, folosesc dispozitivele personale şi refuză să accepte aceeaşi politică de securitate strictă pe care compania o aplică dispozitivelor sale. În ceea ce priveşte mediile mobile, fiecare este diferit, iar departamentele IT sunt responsabile de integrarea acestora în mediul companiei“, a spus reprezentantul Kaspersky.

Totuşi, producătorii de telefoane mobile au început să dezvolte propriile soluţii de securizare a dispozitivelor. Pot fi de încredere? „Samsung, prin Knox, a făcut un pas mare în faţă, dar există o problemă pe care dispozitivele o au, şi anume că sunt diferite, e greu să ai o soluţie completă pentru a acoperi tot ceea ce angajaţi ar ajunge să folosească“.

Cercetarea de piaţă şi diferenţele globale

„Dacă ne referim la securitate, diferenţa e semnificativă. Dacă vorbim despre virtualizare, peste tot, în toate regiunile, există un interes mare. Conştientizarea acestor soluţii targetate în Europa sau Asia lipseşte“, a spus Voronkov. El a dat exemplu şi Winbay, care furnizează informaţii despre construirea mediilor virtuale şi protejarea acestora. „Protecţia e foarte importantă. Cea mai mare creştere este însă în Statele Unite ale Americii“, a mai spus acesta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite