Ţara europeană care minează criptomonede pe „bandă rulantă”. Calculatoarele nu au nevoie de sisteme de răcire, iar electricitatea este foarte ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via 123RF
FOTO via 123RF

În urmă cu un an, lumea începea să intre în febra criptomonedelor. Preţul Bitocin crescuse foarte mult, trecuse de pragul de 10.000 de dolari, iar oamenii începeau să cumpere monede virtuale în neştire, sperând la un viitor mai bun şi la o îmbogăţire rapidă. Visul nu a durat foarte mult, iar costul acestora a început să scadă, spre finalul anului 2017.

Multă lume s-a trezit în pragul falimentului, însă un singur lucru a fost constant pe toată durata nebuniei. Calculatoarele care minau criptomonede şi cei care le aveau în întreţinere, aceşti „fermieri” ai secolului 21. 

Însă şi această activitate punea în calea lor multe piedici, cum ar fi preţul curentului electric necesar pentru a ţine în funcţiune PC-urile, precum şi necesitatea unor sisteme de răcire foarte performante.

Sunt însă şi locuri în care problemele nu au fost chiar atât de mari. Islanda este o naţiune care numără puţin peste 300.000 de locuitori şi este localizată în Nordul Oceanului Atlantic. 

Puţină lume ştie faptul că ţara în cauză este unul dintre cei mai mari producători de monede virtuale din Europa şi din lume, fapt care se datorează climei şi a energiei electrice 100% regenerbile.

Locaţia este atât de avantajoasă, încât numeroasele sisteme care funcţionează încontinuu nu au nevoie de ventilatoare pentru a fi răcite, vremea tradiţională, rece, de afară, ocupându-se de acest aspect. Asta le permite islandezilor să dezvolte ferme de minat mai mari decât în alte ţări.

Unde mai punem şi faptul că micuţa insulă funcţionează pe bază de energie „verde”, acumulată din uzinele geotermale care acumulează aburul degajat de izvoarele care se află sub pământ. Prin urmare, aceasta este şi ieftină.

În plus, precizează BBC, în anul care va urma, fermele de criptomonede vor folosi mai multă energie electrică decât toate gospodăriile islandeze la un loc.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite