În 2013, o oră pe internet înseamnă cât 365 de zile în 2000. Cum a ajuns telefonul să consume mai mult decât frigiderul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu publicat recent arată cu un iPhone consumă mai mult decât un frigider, dacă luăm în calcul faptul că un telefon are nevoie de internet wireless în permanenţă, iar consumul creşte din ce în ce mai mult.

Studiul este publicat de Mark Mills, CEO la Digital Power Group, o firmă de consultanţă în domeniul tehnologiei. El spune următorul lucru: un frigider mediu utilizează aproximativ 322 de kW/h pe an, în timp ce un iPhone foloseşte 361 de kWh, dacă adăugăm conexiunile wireless, folosirea datelor mobile şi încărcarea bateriei.

Studiul se numeşte "Cloud-ul începe cu cărbunii" şi face o trecere în revistă a creşterii consumului în viitor. Este finanţat de Asociaţia Naţională de Minerit din SUA. Potrivit studiului, industria de IT consump 1.500 de terrawaţi de electricitate anual, adică toată cantitatea consumată de Japonia şi Germania la un loc. De asemenea, cifra este egală cu cantitatea de energie necesară pentru alimentarea iluminatului global în 1985.

Dacă ne uităm la un video pe zi pe un smartphone sau pe o tabletă, consumăm cât două frigidere în acelaşi an. Acest lucru este cauzat de câteva lucruri importante pe care trebuie să le luăm în considerare:

- centrele de date sunt de dimensiunea unor fabiric imense şi nu pot fi asemănate cu nimic din istoria noastră.
- reţelele broadband şi wireless se extind
- apar din ce în ce mai multe tablete, smartphone-uri şi dispozitive conectate prin Wi-Fi şi 3G/4G. Astfel, traficul orar de pe internet a ajuns la nivelul traficului anual din anul 2000.

Era zetabyte-ului

Aceasta este denumirea oficială dată de către Cisco, o eră care consumă miliarde de terrabytes de date. "Tot acest trafic digital necesită o infrastructură fizică specifică şi care consumă electricitate", scrie studiul, care menţionează că pentru susţinerea acestui trafic, este nevoie de 50% energie generată de cărbuni,.

Problema identificată este următoarea: "Energia consumată în domeniul IT este diferită de cea din oricare alt domeniu. Dacă aprindem lumina, nu aprindem lumina şi în zeci de alte părţi. Cu toate acestea, dacă deschidem iPad-ul ca să ne uităm la un video, alte dispozitive sunt deschise în acel moment pentru a ne ajuta să înfăptuim acel lucru. Practic, zeci de alte dispozitive sunt pornite în acelaşi timp. Nimic din societate nu operează astfel", arată studiul.

Consumul din domeniul Cloud poate fi văzut cel mai bine în imaginea de mai jos:

image

Unde se consumă electricitate în momentul când dăm drumul la un video? Puteţi vedea mai jos:

image

Cum putem interpreta cele de mai sus? Trebuie să ne gândim că faţă de acum şase ani comunicaţiile s-au schimbat. O reţea wireless foloseşte un amplificator radio, are nevoie de energie pentru reţele, răcire şi procesare de date. Din 2010, traficul de date din SUA a crescut cu 400% datorită apariţiei telefoanelor şi tabletelor.

La finalul lui 2012, existau 3,2 miliarde de abonaţi la telefonie mobilă, iar 1,2 miliarde erau abonaţi broadband. Sunt mai multe persoane pe conexiuni wireless, iar traficul este şi el mai mare ca niciodată. Traficul mobil a crescut de 400 de ori din 2007.

Cel mai mare consum este realizat momentan prin video. Dispozitivele digitale din zonele rezidenţiale consumă anual până la 550 de Twh anual. Practic, computerele, laptopurile şi telefoanele mobile consumă cât iluminatul public sau frigiderele.

image

Studiul complet poate fi citit accesând acest link de pe Mega. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite