8 din 10 români nu ştiu cum să raporteze criminalitatea informatică!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cybercrime

România ocupă locul al doilea în acest top, întrucât 84% dintre români nu au nici o idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau un comportament online ilegal.

  • În mod îngrijorător, 67% dintre români nu se simt bine informaţi cu privire la riscurile criminalităţii cibernetice
  • Cetăţenii spanioli (86%) şi danezi (86%) sunt cei care declară că au cele mai puţine cunoştinţe despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau orice comportament online ilegal
  • În ansamblu, ca medie în toate ţările evaluate, 77% dintre europeni nu au idee despre modul în care ar raporta o crimă cibernetică sau orice comportament ilegal online.

În ultimul deceniu, problema criminalităţii informatice a apărut din ce în ce mai des în atenţia publicului larg astfel că, guvernele din întreaga lume au luat decizia de a înfiinţa organisme specializate pentru a se ocupa în mod special de toate problemele legate de criminalitatea informatică. În ciuda acestei măsuri, gradul de conştientizare a populaţiei în privinţa riscurilor cibernetice nu a cunoscut o îmbunătăţire seminificativă.

Interesat de siguranţa online, Reboot Online a analizat cele mai recente date publicate de Comisia Europeană, pentru a descoperi care europeni nu ştiu cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau orice alt comportament ilegal online în ţara lor respectivă. A fost evaluat practic dacă europenii ştiu sau nu de  existenţa unui site web, a unei adrese de e-mail, a unui formular online şi / sau a unui număr de contact în ţara lor pentru a raporta o infracţiune cibernetică sau orice alt comportament ilegal online, cum ar fi hărţuirea / agresiunea cibernetică.

Reboot Online a constatat că Spania şi Danemarca se află pe primul loc împreună, întrucât 86% dintre cetăţenii din fiecare ţară respectivă nu au nicio idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică.

Pe a doua poziţie se află România, unde 84% dintre români recunosc că nu au nicio idee pe cine să contacteze sau cum ar trebuie să raporteze o infracţiune cibernetică. În plus, 67% dintre români recunosc că nu se simt bine informaţi cu privire la riscurile criminalităţii cibernetice. Pentru acest studiu au fost chestionaţi 1.089 români. 

Franţa se află pe locul trei, 82% dintre cetăţenii francezi declarând că nu sunt conştienţi de căile relevante pe care ar putea să le exploreze pentru a raporta că sunt victime sau martori ai criminalităţii informatice.

În al patrulea loc se află Suedia, unde 81% dintre suedezi mărturisesc că nu au cunoştinţele adecvate pentru a alerta părţile relevante cu privire la o crimă cibernetică.

Interesant este că 80% dintre cetăţenii care locuiesc în Lituania, Portugalia şi Polonia nu ştiu cum să raporteze o infracţiune cibernetică, respectiv pe locul al cincilea.

La celălalt capăt, cei din Malta par a fi cei mai pregătiţi să facă faţă consecinţelor unei infracţiuni informatice, doar 46% dintre cetăţeni nu ştiind cum să raporteze o infracţiune informatică.

Per total, în medie din toate ţările evaluate, 77% dintre europeni nu ştiu cum să raporteze criminalitatea informatică sau comportamentul ilegal online.

Shai Aharony, cofondatorul şi directorul general al Reboot Online a comentat:

„Pe măsură ce criminalitatea cibernetică devine mai sofisticată şi periculoasă, trebuie să devenim mai vigilenţi pentru a ne proteja online. Luarea unor acţiuni mici, cum ar fi familiarizarea cu agenţiile / organismele de criminalitate informatică susţinute de guvern şi aplicarea celor mai bune practici recomandate acţiunilor dvs. online, poate juca un rol monumental în reducerea riscului de a deveni victimă a criminalităţii informatice. Dar această cercetare demonstrează, de asemenea, că aceste agenţii / organisme guvernamentale de criminalitate informatică trebuie să se promoveze mai bine în faţa publicului pentru a-i face conştienţi de rolul, operaţiunile şi serviciile lor de sprijin în ceea ce priveşte criminalitatea informatică. Deşi necunoaşterea cu privire la modul de raportare a criminalităţii cibernetice în unele ţări europene este mai slabă decât altele, o acţiune activă a agenţiilor / organismelor relevante în domeniul criminalităţii cibernetice pentru a ieşi din umbră şi pentru a educa publicul cu privire la ce protocoale să urmeze în caz de criminalitate cibernetică va remedia această problemă ”.

Topul tărilor europene ale căror cetăţeni sunt cel mai puţin conştienţi despre cum pot raporta că sunt victime sau martori ai criminalităţii informatice Loc Ţare europeana Procent (%) 1. Spania 86% 1. Danemarca 86% 2. Romania 84% 3. Franţa 82% 4. Suedia 81% 5. Lituania 80% 5. Portugalia 80% 5. Polonia 80% 6. Germania 78% 7. Bulgaria 77% 7. Italia 77% 8. Cehia 76% 9. Slovacia 75% 9. Ungaria 75% 9. Cipru 75% 10. Letonia 74% 10. Estonia 74% 10. Slovenia 74% 11. Irelanda 70% 11. Belgia 70% 12. Croatia 69% 12. Olanda 69% 13. Marea Britanie 68% 14. Luxemburg 67% 15. Finlanda 65% 15. Austria 65% 16. Grecia 58% 17. Malta 46%
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite