29 octombrie, Ziua Internaţională a Internetului. De ce a fost aleasă această dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Din 29 octombrie 2005 se celebrează Ziua Internaţională a Internetului, poate cea mai importantă invenţie a umanităţii sau cel puţin cu cel mai important impact. A fost şi ziua în care a avut loc prima transmisie a unui mesaj prin internet, acum mai bine de 50 de ani.

Totul a început pe 29 octombrie 1969 când a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere. Tânărul absolvent  de informatică al UCLA Charley Kline telefonat colegilor săi de la Stanford anunţând că va transmite primul mesaj prin internet.

Studenţii lucrau împreună în cadrul ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente instalate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara.

Charley Kline a încercat să transmită cuvântul „login”, dar nu a reuşit să trimită decât „L” şi „O” înainte ca conexiunea dintre terminale să cadă. Apoi supervizat de profesorul Leonard Kleinrock a transmis primul mesaj pe internet.

„World wide web” s-a născut în 1989, odată cu crearea limbajului pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''.

Proiectul World Wide Web a fost anunţat oficial la 6 august 1991, iar iniţial reţeaua de internet era disponibilă doar în universităţi agenţii guvernamentale şi anumite departamente ale comunităţii ştiinţifice.

Internetul a devenit disponibil populaţiei largi odată cu Introducerea sistemului de operare Windows 95 şi pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet.

Ziua Internaţională a Internetului celebrează munca celor care contribuit la crearea spaţiului virtual şi atrage atenţia asupra eforturilor actuale de dezvoltare a tehnologiilor informaţionale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite