26 de întrebări despre Uber în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uber a ajuns la Bucureşti FOTO AP
Uber a ajuns la Bucureşti FOTO AP

Aplicaţia Uber a ajuns la Bucureşti şi a lansat serviciul UberX, prin care şoferii pot să-şi folosească maşina pentru a duce alţi pasageri, contra unei sume de bani. Spaima taximetriştilor a atras numeroase dileme şi întrebări în prima zi, aşa că răspund la câteva dintre ele.

Înainte de orice, trebuie să vă trimit către oameni care au mers deja cu Uber în prima zi şi care au scris impresiile lor despre serviciu. E bine să aflăm şi părerile altora. 

Aşadar, primul articol pe care l-am citit pe această temă a fost pe blogul lui Mariciu. Linkul îl accesaţi de aici. 

Radu Dumitru a mers şi el aseară cu Uber şi a scris pe blogul său, nwradu.ro. 

Radu Neagu s-a plimbat cu Uber pe cavaleria.ro. 

Dacă mai aveţi şi alte întrebări, îl completez şi răspund la celelalte dileme. Articolul e în editare continuă. 

Cum plăteşti la Uber?

Înainte de a îţi face cont la aplicaţia Uber, pentru a merge cu UberX, ţi se cere numărul cardului. Aplicaţia are opţiunea de scanare card, dar ea funcţionează doar pentru cardurile de tip american, care nu au nevoie de PIN, ci doar de numărul contului. Aşadar, îţi pui contul în aplicaţie şi la finalul cursei ţi se vor scoate din cont banii aferenţi, calculaţi de aplicaţie în timp real.

De ce trebuie să îţi dai numărul cardului?

Multă lume s-a arătat surprinsă de faptul că aplicaţia, înainte de orice, îţi cere numărul cardului. Dar ea funcţionează pe un sistem de plată intern, care elimină orice interacţiune între şofer şi pasager. Practic, totul se bazează pe rapiditate.

Cum calculează aplicaţia distanţele?

În interiorul ei este softul Google Maps. Aplicaţia calculează distanţa ideală şi ghidează şoferul pe traseu. Evident, acesta se poate abate de la drum, dacă acesta nu indică bine sau dacă şoferul ştie o variantă care este mai rapidă.

De ce aplicaţia are un preţ pe minut?

Taximetriştii au un preţ pe staţionare. De exemplu, dacă stau o oră, veţi plăti 14 lei. Astfel, şi Uber are un preţ pe staţionare şi pe minutele trecute. Practic, e un bonus faţă de taxiurile normale care se adaugă la finalul cursei, atunci când primeşti şi chitanţa pe mail şi în aplicaţie. Din acest motiv, e important şi cât petreci pe drum. Dacă faci cinci minute, se adaugă un pic mai mult de un leu.

Cum se calculează preţul?

După cum spuneam mai sus, preţul e o combinaţie între trei factori. Există un tarif de pornire de 1,39 de lei, 1,39 de lei pe kilometri şi tariful de 0,23 lei pentru fiecare minut care se scurge. De asemenea, aplicaţia nu acceptă comenzile mai mici de 6 lei, pentru că acesta este preţul unei comenzi anulate, pentru a se evita abuzurile.

Cum sunt selectaţi şoferii?

Uber nu a oferit detalii despre procesul exact de selecţie, dar aceştia trebuia să aibă minimum 21 de ani, o maşină mai nouă de 10 ani, să nu aibă cazier şi să aibă actele în regulă. După ce aplici pentru a deveni şofer pe aplicaţia UberPartner sau pe site-ul mergicumine.ro, vei fi contactat de Uber România pentru un interviu. Atunci ţi se va inspecta maşina, care trebuie să arate bine şi să fie de clasă medie sau mare. Dacă ai întrebări, contactează partners.bucharest@uber.com. 

E mai riscant decât o cursă cu taxiul?

În principiu, nu. Şoferii sunt selectaţi şi primesc calificative de la alţi utilizatori. Astfel, dacă nu sunteţi mulţumiţi de şofer, îi daţi steluţe de la unul la cinci. În timp, vă veţi da seama care şofer e mai bun şi care are o atitudine nu tocmai bună. Dacă faceţi o plângere directă, prin adresa de contact, şoferul va fi suspendat din aplicaţie şi nu va mai avea voie să o folosească până în momentul când investigaţia se termină. Practic, vă asumaţi aceleaşi riscuri ca şi la taxiuri. Şi pentru maşinile galbene sunt aplicaţii cum ar fi Star Taxi sau Clever Taxi, unde şoferii sunt notaţi de clienţi.

E mai ieftin?

Cel mai probabil va fi acelaşi preţ sau chiar un pic mai scump, din cauza preţului pe minut. Aşadar, aşteptaţi-vă la tarife aproximativ mai mari. De asemenea, dacă Uber vă ghidează prin Google Maps, s-ar putea să găsească un traseu mai rapid, dar mai aglomerat.

Câţi şoferi are Uber în România?

Nu ştim, pentru că firma nu a spus acest lucru. Sunt puţini. Ieri, utilizatorii care au comandat prin Uber au aşteptat aproximativ 10 minute şi au găsit câţiva şoferi.

Cât de rapid găseşti o maşină?

UberX doreşte să reducă timpul de aşteptare până la maximum cinci minute, dar lucrul acesta se va rezolva în timp, odată ce aplicaţia se ocupă. Acum, aşteptaţi-vă la aproximativ 10 minute, iar pe seară nu veţi găsi şofer dacă e foarte târziu.

Cum recunoşti maşina atunci când vine?

Taxiul are indicativ, dar Uber nu are. În aplicaţie sunt imagini cu maşina, culoarea ei şi marca. În plus, pe harta aplicaţiei vedeţi unde este şoferul şi când se apropie de voi.

Ce se întâmplă dacă ţi se închide telefonul în timpul cursei?

Poate vă întrebaţi cum veţi mai plăti. Din acest motiv v-aţi dat numărul cardului la început. Pentru că o cursă se încheie atunci când şoferul apasă pe butonul de final. Aşadar, dacă şoferul are telefonul aprins, atunci cursa se va taxa automat în contul vostru, fără ca aplicaţia să mai fie activă la voi.

Pot să anulez comanda şi să mă înţeleg direct cu şoferul?

Ai putea să faci asta, dar nu e rentabil. Orice comandă înseamnă 6 lei. Dacă anulaţi comanda, 6 lei sunt luaţi din contul vostru. Plus că miza ar fi mică.

Trebuie să las bacşiş?

Nicăieri nu trebuie să laşi bacşiş la taximetrişti. Şoferii Uber primesc 80% din veniturile făcute. Nu e recomandat să le laşi bacşiş, altfel se vor învăţa cu aceleaşi năravuri ca taximetriştii bucureşteni, care aşteaptă să le dai bacşiş sau să le laşi banii până la fix.

Ce se întâmplă dacă pierzi conexiunea la internet?

Dacă ai făcut deja comanda, şoferul vine la adresă şi se taxează totul pe aplicaţia sa.

Ce pot face dacă şoferul se poartă urât?

Îi dai un calificativ mic pentru ca şi ceilalţi să vadă. De asemenea, laşi un comentariu în care să spui aceste lucruri. În cazuri extreme, faci o plângere pe support.bucharest@uber.com.

Ce e sistemul de rating din aplicaţie?

Dai stele de la unu la cinci, iar şoferul îţi dă şi ţie rating. Însă şoferul dă rating doar dacă demonstrează cu o poză. În timp, media va separa şoferii buni de cei răi şi vei şti cu cine să mergi sau nu.

E legal?

Mulţi zic că e ilegal. În unele ţări a fost scos în afara legii. În România, momentan Uber este într-un vid legislativ. Ceea ce fac şoferii maşinilor Uber intră în taximetrie, dar nu poate fi legiferat la fel, pentru că are unele elemente specifice. Aşadar, va fi nevoie de o legislaţie specială probabil pentru Uber. Vom aştepta să vedem. Mai ales că se vor colecta şi taxe de la ei.

De ce a avut Uber probleme în străinătate?

Din mai multe motive. Uber are diverse servicii - UberX, UberPop, Uber Black sau Uber SUV. UberX necesită aprobarea şoferilor, dar serviciul Pop permite ca oricine să conducă o maşină cu aplicaţia Uber. Din acest motiv, la Paris a fost interzis sistemul. În Berlin şi Hamburg s-au interzis toate serviciile, pentru că nemţii au vrut ca maşinile Uber să intre pe legislaţia de taximetrie. Dacă şoferii sunt descoperiţi, riscă amenzi.

La nivel global, taximetriştii au protestat pentru că este concurenţă neloială, în timp ce unii clienţi au avut probleme cu şoferii. În Nevada a fost interzis Uber, din cauza infracţiunilor comise de şoferi.

Pot să devin şofer Uber?

Da, dacă ai o maşină în standardele de mai sus, ai 21 de ani minimum şi nu ai cazier.

Cât de profitabil ar fi?

Depinde cât de mult vrei să stai la stradă. Dacă stai ca un taximetrist, adică vreo 10 ore, s-ar putea să faci destui bani pe lună, adică aproximativ 2.000 - 3.000 de lei, care să îţi ofere un venit, dar practic te vei ocupa doar cu Uber. Dacă vrei să-ţi rotunjeşti veniturile sau să mai economiseşti un pic la maşină, poţi să faci din asta o activitate de weekend.

Seamănă cu Black Cab?

Serviciul Black Cab e de fapt închiriere de maşină cu şofer şi se face în prealabil, nu se comandă prin aplicaţie. De asemeanea, tarifele sunt fixe, iar maşinile sunt premium. Aşadar, nu seamănă cu Uber. Black Cab nu e pentru momentele urgente, când ai nevoie de o maşină.

Există tarife fixe?

Nu, dar există estimări. În aplicaţie dai şi destinaţia înainte de a face comanda, aşa că, prin hartă, ţi se face o estimare a costului. Vei şti cât să dai din timp.

Cum mă găseşte şoferul?

Aplicaţia de pe telefon e conectată la GPS, aşa că tu apari pe hartă.

De ce trebuie să scriu şi destinaţia?

Ca şoferul să accepte mai uşor comanda şi pentru că vrei să ştii cât te va costa.

Ce alternative mai ieftine am?

Bicicletă, mersul pe jos, metrou, autobuz. 

------

Uber în România. Interviu cu responsabilul pentru extinderea companiei: „Trebuie să creăm alternative de transport”

Uber, cea mai populară aplicaţie care conectează şoferii maşinilor personale cu potenţiali clienţi, s-a lansat în Bucureşti. Aplicaţia practic transformă şoferi simpli în taximetrişti. Rob Khazzam, directorul internaţional de lansări al Uber a vorbit cu „Adevărul“ pentru a prezenta perspectiva companiei.

Oficialii Uber, aplicaţia care a uimit lumea transporturilor şi a exasperat taximetriştii, încă nu ştiu când va fi disponibil serviciul în România

Oficialii Uber au anunţat în urmă cu câteva luni că aplicaţia omonimă va fi lansată şi în România, însă reprezentanţii companiei americane încă nu ştiu când serviciul va fi disponibilă în ţara noastră, afirmând că încă analizează piaţa.

Protest al şoferilor de taxi în mai multe oraşe din Europa împotriva aplicaţiei de smartphone Uber

Şoferii de taxi vor să transforme miercuri în „parcări uriaşe“ mai multe oraşe din Europa, printre care Londra, Madrid şi Berlin, pentru a protesta faţă de aplicaţia pentru smartphone Uber, care face legătura între pasageri şi şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite