VIDEO Mania Pokémon a pus stăpânire pe ţară. Românii nu se mai satură de vânat monstruleţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii îmbrăţişează cu mare aplomb modele din SUA sau din Vestul Europei. Cel mai popular joc pentru telefonul mobil, lansat luna aceasta, nu putea să stea departe de ţara noastră fără să devină, la fel ca în lumea civilizată, un fenomen.

"Pokémon Go" a fost lansat pe 6 iulie 2016 în America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă. În numai o săptămână a devenit unul dintre cele mai populare jocuri pentru smartphone din istorie. Zeci de milioane de oameni plonjează într-o realitate augmentată: vezi lumea aşa cum este prin ecranul telefonului, dar, în plus, în ea îşi fac loc tot felul de figuri animate: pokemonii. E o nouă bornă în revoluţia tehnologică, din care se desprind noi strategii de marketing şi un alt tip de interacţiune umană. În România, "Pokémon Go" a fost lansat oficial abia astăzi şi numai pentru posesorii de iPhone. Însă vânătoarea de pokemoni a început demult la noi în ţară, pentru că mii de români şi-au downloadat deja pe telefoane varianta piratată. 

"Pokémon Go" funcţionează aşa: porneşti aplicaţia, iar smartphone-ul va activa camera foto. Vei vedea pe ecran realitatea din jurul tău şi, în plus, din loc în loc, figurine Pokémon de care trebuie să te apropii şi să le prinzi. Scopul tău e să aduni cât mai mulţi Pokémoni. Vei reuşi asta mergând mult pe jos. Pokémonii sunt răspândiţi aleatoriu de aplicaţie prin diverse locuri.

În primele zile după lansare, s-a constatat că figurinele apar mai mult seara, după ora 19.00, când ies oamenii de la serviciu. Pokémonii strânşi trebuie antrenaţi în hot-spot-uri vizibile pe hartă. Aplicaţia foloseşte semnalul GPS şi hărţile reale ale localităţilor. După primele cinci niveluri, jocul intră într-o altă fază: nu mai aduni pokemoni, ci te alături unei echipe şi intri în competiţie cu alte grupuri de jucători. "Pokémon Go" se lansează pe rând în mai multe ţări pentru că serverele nu ar putea susţine o lansare mondială.

Pokémonii şi vadul comercial

Pentru că jocul a atras milioane de utilizatori, marile companii au sesizat imediat potenţialul comercial pe care îl are "Pokémon Go". Magazinele şi restaurantele au început deja să cumpere hotspoturi şi Pokémoni în zonele lor, pentru a atrage clienţi.

Profitul companiilor Niantic şi Nintendo, care se află la originea jocului, a explodat, o estimare făcută de SuperData Research vorbind de peste 14 milioane de dolari numai în primă săptămână. Cu toate că jocul este gratuit, "Pokémon Go" conţine elemente care pot fi cumpărate de către gameri pentru a avansa în joc (pokémoni, incubatoare virtuale de pokémoni, săli virtuale de antrenament, etc). Aplicaţia produce bani şi pe bursă: acţiunile Nintendo au crescut cu 86 % şi rămân pe un trend ascendent după ce lansarea jocului a fost anunţată pentru încă 200 de ţări.

"Pokémon Go" a depăşit ca popularitate aplicaţiile Snapchat, Tinder, Instagram, şi Facebook. Căutarea "Pokémon Go" pe Google a depăşit în ultimele zile căutarea „porn“, ceea ce reprezintă un fenomen extrem de rar.

Joaca în cartier, varianta 2016

În România, "Pokémon Go" se joacă de peste o săptămână, chiar dacă abia astăzi a fost lansat oficial. Aplicaţia a fost descărcată de pe diverse site-uri neoficiale şi s-au format imediat comunităţi de gameri în marile oraşe ale ţării. Aceştia se întâlnesc în diverse locuri din oraş şi se împart în echipe, apoi pleacă la vânătoare de pokémoni.

Mihai şi Andrei lucrează ca dezvoltatori de software într-o clădire din zona AFI Cotroceni. Pleacă împreună de la serviciu la 6 după-amiaza şi pe drum joacă Pokémon. Fascinaţia vine din faptul că jocul se întrepătrunde cu realitatea. „Nu stai în faţa unui calculator şi apeşi nişte taste. Eşti acolo, pe stradă, vezi Pokémonul, te apropii de el şi îl iei cu degetul pe ecranul telefonului“, spune Mihai.

Andrei crede că astfel de jocuri se vor dezvolta permanent de acum înainte. „Cred că următorul pas este cel al ochelarilor precum Google glass. Vezi perfect realitatea, dar lentilele îţi adaugă şi această realitate augmentată. Practic, nu mai stai cu telefonul în mână, mergi pe stradă şi vezi ceea ce acum vezi pe ecran“.

În Piaţa Unirii, mai mulţi copii joacă împreună "Pokémon Go". Petrec ore întregi cu ochii în telefon şi descoperă Bucureştiul fugărind Pokémoni. Se întâlnesc cu alţi jucători şi îşi dau de veste, în funcţie de cartier, pe unde sunt mai multe figurine. Într-un fel, aplicaţia readuce la viaţa joaca în cartier.

Pokémonii mănâncă bacteria

Înainte de a instala "Pokémon Go", trebuie să ştiţi că aplicaţia solicită toate resursele telefonului şi are acces la un volum uriaş de date personale. "Pokémon Go" foloseşte în acelaşi timp camera foto a telefonului, semnalul GPS, iar luminozitatea ecranului trebuie să fie setată la valoarea maximă. De asemenea, foloseşte traficul de date şi consumă în jur de 100 de MB pe oră. Cu tot acest arsenal în funcţiune, bateria telefoanelor se consumă foarte rapid. Majoritatea gamerilor au cu ei baterii externe pentru a putea juca.

"Pokémon Go" este una dintre cele mai invazive aplicaţii care există pe piaţa de software. Pentru a putea juca, gamerul trebuie să-şi dea acordul că dezvoltatorul are acces la contul de mail, la fotografiile din telefon, la videoclipuri şi la istoricul deplasărilor pe Google Maps.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite