Producătorul Counter-Strike: Linux este mai rapid decât Windows

Producătorul Counter-Strike: Linux este mai rapid decât Windows

Valve este producătorul titlurilor Half-Life şi Counter-Strike.

Linux este mai rapid decât Windows în ceea ce priveşte performanţa în jocuri. Asta în ciuda faptului că Windows este cel mai folosit sistem de operare pentru calculatoare şi că pentru acesta sunt dezvoltate cele mai multe jocuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concluzia vine chiar de la Valve, producătorul seriilor de succes Half-Life, Counter-Strike şi Left 4 Dead, dar şi al portalului Steam.

Decizia Valve de a trece pe Linux a venit după ce au apărut primele informaţii despre Windows 8. La acea vreme, cofondatorul companiei, Gabe Newell, a spus că viitoarea versiune este o catastrofă şi ia în calcul mutarea către Linux.

Se pare că nu glumea şi Valve a desfăşurat primele teste ale jocurilor sale pe platforma Linux. Rezultatul este foarte bun, din moment ce pe Linux au obţinut o performanţă cu 14% mai mare decât pe Windows, notează „ExtremeTech”.

La primul test, jocul Left 4 Dead 2 a rulat la doar şase cadre pe secundă (FPS), dar după câteva ajustări ale sistemului, au ajuns la un scor de 315 FPS. Asta în timp ce pe Windows 7 jocul a înregistrat doar 270,6 FPS. Asta înseamnă că pe Linux jocul a fost cu 14% mai rapid decât pe sistemul de operare de la Microsoft.

Sistemul pe care s-a desfăşurat testul a fost compus dintr-un procesor Intel i7, o memorie RAM de 32 GB şi o placă grafică Nvidia GeForce GTX 680 care vine cu o memorie RAM de 2 GB. Sistemele de operare au fost un Windows 7 şi un Linux Ubuntu 12.

După aceste rezultate, oamenii de la Valve au venit şi cu o concluzie care să explice de ce s-a ajuns la această diferenţă. Se pare că diferenţa stă în cele două limbaje de programare folosite pentru generarea elementelor 2D şi 3D ale aplicaţiilor şi jocurilor pe calculator. Windows foloseşte DirectX, pe când Linux a abordat standardul gratuit OpenGL. Cel din urmă este folosit în general de platformele Mac OS, Playstation, Linux şi Android şi oferă o performanţă mai bună, conform rezultatelor Valve.

Orientarea Valve spre a dezvolta jocuri pentru Linux reprezintă un mare suport pentru această industrie, în mare parte inexistentă. Până acum, cei care doreau să folosească aplicaţiile destinate Windows pe un sistem Linux trebuiau să le porteze folosind aplicaţii ca Wine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările