Nici gamerii nu mai sunt în siguranţă. Atacuri ale hackerilor asupra platformelor Xbox Live şi PlayStation Network

Nici gamerii nu mai sunt în siguranţă. Atacuri ale hackerilor asupra platformelor Xbox Live şi PlayStation Network

FOTO Captură YouTube

Gaming-ul online a devenit rapid o industrie extrem de profitabilă, foarte multe persoane deţinând astfel de conturi. Conform unei cercetări realizate de Kaspersky Lab, peste jumătate (53%) dintre respondenţi practică jocuri online în mod regulat, o valoare ce creşte la 64% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25-34 de ani şi la 67%, la cele între 16-24 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste cifre pot genera un potenţial câştig şi pentru infractorii cibernetici, din moment ce conturile de gaming sparte pot fi vândute pe piaţa neagră. În ciuda ameninţărilor, jucătorii îşi lasă frecvent conturile online vulnerabile la tentative de atac şi pun în pericol progresele pe care le-au făcut, datele personale şi, posibil, banii.

Se estimează că audienţa globală de gaming de pe platforme online precum Steam, PlayStation Network şi Xbox live este cuprinsă între 2,2 milioane şi 2,6 milioane şi continuă să crească. Acest lucru transformă industria într-o ţintă clară pentru infractorii cibernetici care caută să creeze disfuncţionalităţi în operaţiunile online şi să câştige accesul la date precum parolele sau informaţiile despre cardurile bancare, după cum indică recentele atacuri asupra platformelor Xbox şi PlayStation.

Ţinând cont de faptul că jumătate dintre utilizatori practică gaming-ul online cu regularitate, infractorii cibernetici pot alege dintr-o gamă variată de ţinte potenţiale. Gaming-ul a devenit o parte importantă în viaţa multor persoane, utilizatorii apelând la jocuri atunci când se plictisesc, sunt singuri sau pentru a socializa cu prietenii. Atacurile reuşite pot să fie foarte supărătoare pentru persoanele afectate.

În afara faptului că le pot fi furate datele, victimele cărora le-au fost sparte conturile pot pierde accesul la jocurile preferate (temporar sau permanent), pentru care au petrecut multe ore construindu-şi profilul şi irosind banii pe care este posibil să-i fi investit în joc.

Dintre cei care au avut de-a face cu un atac sau cu o tentativă de atac asupra conturilor online, 16% şi-au identificat conturile de gaming ca ţintă, o valoare care creşte la 21% în rândul bărbaţilor. Şi, ţinând cont de faptul că 55% dintre oameni nu pot să-şi recupereze uşor detaliile conturilor de gaming odată ce le pierd, neplăcerea care însoţeşte aceste atacuri este amplificată semnificativ.

Aceste conturi sunt foarte importante pentru posesorii lor. În loc să fie o activitate practicată doar acasă, gaming-ul a devenit parte din vieţile de zi cu zi ale utilizatorilor, după cum indică faptul că aproape o treime (27%) dintre utilizatori folosesc în mod regulat un smartphone pentru gaming online.

Chiar dacă nici dispozitivele nu sunt neapărat sigure, riscurile sunt cu atât mai mari având în vedere că aproape un sfert (23%) dintre oameni folosesc reţele publice de Wi-Fi pentru a intra în conturile de gaming, iar 56% spun că nu îşi iau măsuri de siguranţă suplimentare atunci când folosesc reţele publice. Acest pericol este şi mai mare dacă ne gândim că doar 5% dintre utilizatori au menţionat conturile de gaming printre cele trei care necesită parole complexe.

În plus, ţinând cont că multe profiluri online sunt conectate, victimele pot să îşi piardă cu uşurinţă accesul la diferite conturi - precum cel de e-mail sau de social media. Dacă pentru jucătorii amatori este neplăcut, cei profesionişti riscă să fie şi mai serios afectaţi, inclusiv prin pierderea unor potenţiale venituri.

citeste totul despre: