Interviu cu Intel la DreamHack din Cluj: marele avantaj al PC-ului e versatilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocurile video în căşti de realitate virtuală sunt noul trend în gaming. FOTO Octavian Palade/Playtech
Jocurile video în căşti de realitate virtuală sunt noul trend în gaming. FOTO Octavian Palade/Playtech

DreamHack a ajuns la început de noiembrie în Cluj-Napoca. Odată cu acesta am ajuns şi eu printre pasionaţi, companii şi competiţii de gaming ca să văd de ce toată lumea e atât de interesată de acest domeniu.

DreamHack creşte, de la an la an, drept cel mai important eveniment de gaming din România. Dacă în Bucureşti am tot avut competiţii de tot felul în ultimii ani, era cazul să fie şi Cluj (sau alt oraş din România) în centrul atenţiei.

Printre multele standuri ale companiilor - HTC, TP-Link, Asus sau Intel - am remarcat poate cel mai interesant laptop pe care să-l doreşti, dacă eşti pasionat de gaming. Asus ROG G752 vine cu procesoare Skylake şi 64GB RAM, iar ecranul de 17 inci este full HD. Designul este cel cu care te-ai obişnuit de la seria ROG, dar lumina roşie de sub tastatură va fi mereu perfectă să-ţi completeze experienţa de gaming.

Altfel, o iniţiativă interesantă şi utilă a avut Intel. La standul acestei companii au fost invitate cele mai bune două echipe feminine la nivel mondial de Counter Strike: Global Offensive. Acestea, pe lângă meciurile demonstrative jucate între ele, i-au provocat pe doritori să îşi încerce aptitudinile. Pornind de la aceste meciuri am vrut să aflu de la Bogdan Georgescu, Channel Account Manager pentru Intel România şi Bulgaria, câteva detalii despre piaţa de gaming, dar şi cum mai sunt entuziaştii acestui domeniu.

dreamhack 2015

De ce a crescut miza pe gaming anul acesta? Până şi producătorii de computere sunt în acest trend

Pentru că gamingul si divizia de entuziaşti în cadrul Intel are o creştere foarte accentuată faţă de alte divizii din cadrul Intel. Practic Intel este un “ingredient brand” şi atunci trebuie să mergem împreună cu partenerii noştrii, iar atunci când avem produsele înglobate în ale partenerilor cum ar fi Asus, Acer sau producători locali, atunci valoarea produsului este mai mare pentru ei.

Divizia aceasta de gaming are o creştere foarte avansată în cadrul companiei Intel pentru că sunt din ce în ce mai mulţi care vor să se joace şi începe să acapareze din ce în ce mai multe categorii de vârstă. Nu sunt doar copiii care se joacă, şi sunt cei care vin din spate şi care se jucau pe calculatoare Pentium 3,4, iar acum când încep să pună mâna pe maşinării din ce în ce mai puternice, gamingul devine mai important şi mai accesibil.

Intel vinde cipuri, deci componente, dar cine îşi mai face computerul “pe bucăţi”?

Ne interesează partea de replacement în momentul în care clientul are un calculator vechi şi noi facem analiza platformei după un an, după doi sau chiar trei, pentru că nu în fiecare an omul îşi schimbă calculatorul, nici chiar in părţile dezvoltate ale lumii cum ar fi partea nordică a Europei, America de Nord sau Asia. Calculatorul ţi-l cumperi top-end, iar apoi, la un moment dat, te aştepţi să schimbi doar anumite componente cum ar fi SSD-ul, memoria RAM, placa video, iar calculatorul să te ţină cam trei ani.

dreamhack 2015

În acest context, ce aduc atât de bun noile cipuri ale Intel şi de ce le-am cumpăra?

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu un calculator de acum trei ani, creşterea de la a şasea generaţie la ce era acum trei ani este undeva la 30%. Apoi, avem chipsetul nou Z170, care este foarte puternic faţă de predecesorii săi. Acesta ne dă posibilitatea de overclocking total a procesorului, iar toate cele patru nuclee au posibilitatea de a ajunge la 4GHz la i7, spre exemplu.

Totodată, socket-ul procesorului s-a schimbat, iar atunci când vrei să schimbi procesorul trebuie să schimbi placa de bază. Un boost foarte puternic în tot acest ecosistem îl reprezintă memoria, ajunsă la DDR4. Per total, plusul de putere pe care tu poţi să îl obţii ca utilizator schimbându-ţi platforma anterioară este de 30-40%.

Apoi, sunt liniile de PCI-Express noi introduse cu această platformă şi cu lansarea noastră de seria 750 de SSD. O serie foarte rapidă care nu mai e pe SATA, ci pe PCI-Express, care duc astfel la o creştere a performanţei cu 30-40%.

Ce DreamHack sau competiţie de gaming ar mai fi fără un concurs de cosplay?

dreamhack 2015

Dar consolele sunt tot mai populare. De ce aş mai alege un PC?

Chiar şi în acest context, tot PC-ul este mult mai versatil. Sunt entuziaşti care fac procesări video, se joacă, au şi un aparat foto şi vor sa facă şi procesare de fotografie, iar atunci versatilitatea e mai mare pe un PC faţă de o consolă. În ceea ce priveşte consola, dacă ne referim la partea de hardware, este mai greu de actualizat, deoarece dacă o demontezi, îţi pierzi garantia, pe când la un calculator făcut din componente de la o companie locală sau multinaţională, unde poţi să schimbi sistemul de operare, memoria, SSD-ul şi alte componente.

La DreamHack avem şi Hearthstone, un joc gândit încă de la început pentru dispozitive mobile. Cum se descurcă Intel în sectorul mobile gaming?

Odată cu noile platforme, discutăm de hardware competitiv pentru tablete mari de peste 7-10 inci şi dispozitive 2-în-1. Să fii gamer nu înseamnă să joci doar jocurile hardcore la ora actuală. Jocul îl iei cu tine şi este mobil, iar tu poţi fi gamer în continuare. Există laptopuri de putere foarte mare care au două plăci video, SSD, i7 şi care sunt, într-adevăr, mai greu de cărat, dar sunt dispozitive 2-în-1. Nu oferă aceeaşi performanţă, dar se dezvoltă jocuri şi pentru acestea şi pentru cei care vor neapărat să se joace şi vor mobilitate foarte mare. Până la urmă, este o piaţă în dezvoltare şi ne dezvoltăm produsele în raport cu ce se întâmplă în gaming.

Autor: Georgiana Constantin

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite