VIDEO FOTO Dreamhack 2014, ziua 1: 15.000 de spectatori, sute de jucători, zeci de costume, zâmbete pentru fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octavian Palade/Adevărul
FOTO Octavian Palade/Adevărul

Dreamhack Bucharest, cea mai mare competiţie de sporturi electronice din Europa de Est, şi-a deschis sâmbătă porţile, la Sala Polivalentă. „Adevărul“ a fost prezent la eveniment şi vă povesteşte cum au decurs lucrurile în prima zi.

Povestea începe la fel ca şi anul trecut. Este ora 10.30 şi merg prin Parcul Tineretului, spre Sala Polivalentă. Sunt ghidat de câţiva puşti de maximum 15 ani care gesticulează entuziasmaţi. În faţa clădirii, câteva sute de oameni aşteaptă să intre pentru a-şi primi brăţările de acces. Acestea le vor permite să intre la eveniment şi duminică.

O marionetă gonflabilă de trei metri îşi flutură braţele în aer, la fel cum o făceau şi puştanii. Publicul e ceva mai matur faţă de anul trecut. Nu mai văd numai copii la coadă, ci şi feţe brăzdate de riduri şi de bărbi. Un tată îşi poartă fiica pe umeri pentru a o feri de aglomeraţie.

Publicul e în mare parte de sex masculin, lucru care explică şi multitudinea de hostese îmbrăcate sumar. Lumea e grăbită să intre în sala principală, unde se desfăşoară primul meci de Dota 2 Invitational, semifinala dintre Cloud 9 şi Natus Vincere.

Mii de oameni stau aţinti cu ochii spre ecranul principal şi lumini albastre şi verzi inundă întreaga sală. Anul acesta nu mai sunt surprins să aud ropote de aplauze şi of-uri spuse cu durere în glas. Atmosfera e acidă şi vibrantă şi chiar şi cei care nu cunosc jocurile precum Dota, Starcraft sau League of Legends se pot simţi bine.

Distracţie, tehnologie şi azot lichid

De pe coridoarele Sălii Polivalente nu lipsesc gustările, dar nici modalităţile prin care publicul de la Dreamhack îşi poate petrece minutele dintre competiţii. La stand-ul celor de la HTC câţiva puşti se joacă pe telefoane în încercarea de a bate recoduri la Subway Surfers, un tânăr de vreo 25 de ani butonează intens un Play Station Vita şi câţiva curajoşi s-au înscris în turneele pentru amatori. Organizatorii promit premii de 10.000 de dolari câştigătorilor turneului de HearthStone.

Cei care preferă să se rupă de mediul digital se pot delecta cu board-games puse la dispoziţie de magazinul Red-Goblin. Un grup de tineri joacă Catan şi doi puşti discută un meci de Dota în timp ce joacă Jenga.

La Dreamhack 2014 şi-au făcut apariţia şi ochelarii de realitate virtuală Oculus Rift, dar şi o consolă PC de la Gigabyte ce rulează sistemul de operare Steam OS.

Dreamhack Bucharest 2014 este gazdă şi pentru numeroase companii producătoare de tehnologii îndrăgite şi respectate de gameri. La standul Asus sunt expuse sistemele de jocuri din seria Republic Of Gamers. Lumini viu colorate scapă din toate colţurile şi câteva fete îmbrăcate în costume din latex decupate se mişcă printre cei care stau gură-cască la gadgeturi.

dreamhack 2014 bucharest

PC-urile folosite de jucătorii profesionişti trebuie să asigure un maximum de performanţă pentru a oferi cea mai bună experienţă. Ele sunt dotate cu procesoare Intel de ultimă generaţie şi logo-ul companiei este omniprezent în Sala Polivalentă.

Şi producătorul român de PC-uri Maguay este prezent la eveniment. La stand pot fi admirate sisteme capabile să redea imagini cu rezoluţie 4K, cel mai puternic laptop de gaming din România, MyWay P1703sli, dar şi ultraportabilul MyWay P1301x.

Companiile specializate în periferice au profitat de Dreamhack Bucharest 2014. Cum victoria stă de cele mai multe ori în încheietură, pasionaţii de gaming băleau la mouşii R.A.T, Mionix şi Logitech şi la căştile acestor producători. Cei de la Logitech au decis să lanseze mouse-ul G502 Proteus Core la eveniment. Acesta dispune de un senzor cu rezoluţie de 12.000 DPI şi are un design extravagant şi futurist.

Majoritatea companiilor prezente în incinta Sălii Polivalente i-au momit pe participanţi cu concursuri şi tombole ce promit premii generoase.

O mulţime s-a format într-un colţ al scenei. Curios, pătrund printre mase şi dau peste băieţii de la Lab501. Zeci de oameni privesc cu uimire cum maeştrii overclockingului toarnă azot peste nişte plăci turate la extrem. Aburi se ridică din podea şi numărul gigahertzilor se măreşte constant.

dreamhack 2014 bucharest

Costumul la control 

Fenomenul de cosplay începe să fie din ce în ce mai prezent şi în România. Zeci de tineri transformaţi în personajele preferate din jocuri, anime-uri sau benzi desenate au colindat coridoarele, îmbrăcaţi în costume colorate. Fetele au fost atracţia principală, aparatele foto fiind constant îndreptate înspre ele.

Cei de la Dreamhack au organizat o competiţie specială pentru cei ce îşi trăiesc fanteziile şi accesul a fost gratuit pentru ei. Persoana care reuşeşte să convingă juriul va primi o călătorie la Paris, unde va reprezenta România la cel mai mare concurs de cosplay din Europa, festivalul Japan Expo.

Eu am stat de vorbă cu trei puşti îmbrăcaţi similar, ce mânuiau săbii din plastic şi pozau în ipostaze de luptă.

„Facem cosplay din 2011 şi prima dată am fost la convenţia Nijikon. Atunci s-a organizat la Palatul Copiilor, dar acum se organizează la Turbohale. Suntem Byakuya şi Ichigo, din Bleach“, spune unul dintre ei. Bleach este o serie de benzi desenate care urmăreşte aventurile unui tânăr înzestrat cu puterile Morţii.

Ce-l de-al treilea puşti nu s-a inspirat din aceeaşi frântură de artă pop. El s-a îmbrăcat după personajul preferat din Final Fantasy XV, un joc care încă nu a fost lansat pe piaţă, şi face cosplay de anul trecut.  

dreamhack 2014 bucharest

Cel mai bine plătiţi gameri din lume

Zece dintre cei mai bine plătiţi gameri profesionişti din întreaga lume vor fi prezenţi între 26 şi 27 aprilie la DreamHack Bucureşti, unde se vor înfrunta în turnee cu premii totale în valoare de 100.000 de dolari. Câştigurile individuale obţinute de aceşti jucători din competiţiile câştigate până acum sunt fabuloase. Sumele făcute publice nu cuprind veniturile din salarii, sponsorizări şi publicitate.

1. Lee "Jaedong" Jae Dong – peste 500.000 de dolari

Coreeanul în vârstă de 24 de ani şi-a început cariera în 2006, ca jucător de StarCraft: Brood War. În 2012 a făcut trecerea la StarCraft 2. A câştigat trei turnee OnGameNet StarLeague (OSL), devenind astfel deţinătorul trofeului “Mouse-ul de Aur”. Palmaresul său mai numără două titluri MBCGame StarCraft League şi locul I la turneul ASUS ROG: NorthCon 2013.

2. Jang "MC" Min Chul – aproximativ 450.000 de dolari

Câştigător a două titluri Global StarCraft 2 League, coreeanul în vârstă de doar 22 de ani a reuşit să strângă peste 451.926 de dolari în doar 5 ani de carieră ca gamer profesionist. MC a mai câştigat şi DreamHack Stockholm Invitational (2011), Copenhagen Games Spring (2011), HomeStory Cup IV şi IEM Season VI World Championship.

3. Danil "Dendi" Ishutin – peste 440.000 de dolari

Fără îndoială cel mai celebru jucător de DotA 2 din lume, ucraineanul în vârstă de 24 de ani este membru al titratei echipe Natus Vincere (Na’Vi), alături de care a devenit multiplu campion şi vicecampion mondial. Dendi a câştigat 440.072 de dolari doar din competiţii. Dacă ar fi să punem la socoteală şi câştigurile salariale, sponsorizările şi veniturile din publicitatea difuzată în timpul meciurilor de antrenament, transmise prin livestreaming, câştigurile sale totale s-ar apropia de 1.000.000 de dolari.

dreamhack 2014 bucharest

Peste aşteptări

„Adevărul“ a stat de vorbă cu Andra Ciubotaru, una din persoanele implicate în organizarea Dreamhack Bucharest 2014. Ea a declarat că se aştepta ca 12.000 de persoane să treacă pragul Sălii Polivalente în cele două zile de eveniment, dar numărul participanţilor a fost mult mai pare. Peste 15.000 de persoane s-au prezentat numai în prima zi a competiţiei.

image

Foto

dreamhack 2014 bucharest

Evenimentul are o importanţă foarte mare pe scena mondială a sportului electronic.

„DreamHack Bucureşti pune România pe harta mondială a sportului electronic. Evenimentul s-a transformat deja în tradiţie şi se bucură de un succes deosebit. Sunt peste 3 milioane de pasionaţi ai jocurilor video în România. Printre ei, avem jucători profesionişti care urcă pe podiumurile competiţiilor internaţionale de gaming şi ajung să fie mult mai cunoscuţi în afara graniţelor, decât în ţară. Toţi aceşti oameni merită un eveniment al lor,” a declarat Silviu Stroie, CEO ComputerGames.ro şi Vice-Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Sport Electronic (IESF).

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite