Dreamhack 2013: De vorbă cu tinerii români care au transformat joaca în sport de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a stat de vorbă cu tinerii români care aduc jocurile video la rangul de sport. Ei vor concura în cadrul evenimentului Dreamhack.

Weekendul acesta, Bucureştul se transformă în epicentrul mondial al sporturilor electronice. În jur de 10.000 de spectatori îi vor putea urmări pe cei mai cunoscuţi jucători de Starcraft, Counter Strike şi League of Legends care concurează pentru premii de peste 50.000 de dolari. 

„Adevărul“ a stat de vorbă cu câţiva tineri români recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pentru performanţele lor în materie de gaming. Interviurile integrale le veţi putea citi în următoarele zile, pe adevarul.ro.

Punem la bătaie 10 invitaţii la Dreamhack. Mâine, 12 septembrie, vom organiza un concurs pe pagina de Facebook Tech Adevărul şi tot atunci veţi putea afla cum le puteţi câştiga

Jucător full-time

Silviu Lazăr are 25 de ani şi este recunoscut de amatorii de jocuri de pretutindeni sub numele de scenă „NightenD“, cu care a obţinut rezultate impresionante la numeroase competiţii internaţionale. 

Sportul lui este Starcraft II, unul dintre cele mai populare titluri de strategie din toate timpurile. Prima dată s-a jucat pe un computer la vârsta de 10 ani. Statutul de „pro-gamer“ (n.red. – jucător profesionist) l-a obţinut în urmă cu trei ani. „Mă antrenez între şase şi nouă ore pe zi, de luni până duminică. Sâmbătă joc numai dacă am un turneu sau dacă particip la vreo cupă online. În zilele în care mă simt obosit, îmi iau liber“, explică Silviu.

image

Joacă sau sport?

Alexandru Daraban are 33 ani, este programator  de profesie, iar „în timpul liber“, pro-gamer. Joacă CounterStrike: Global Offensive, un joc de tip FPS (n.red. First Person Shooter – joc cu impuşcături în care acţiunea se desfăşoară prin ochii protagonistului). Împreună cu încă patru prieteni formează echipa Tessa. „Sesiunile de antrenament sunt seara (suntem condiţionati de slujbe) şi jucăm aproximativ 3 ore pe seară. Jucăm. de obicei, cam cinci zile pe săptămână“, spune Silviu. Tânărul are şi un răspuns pentru cei care nu cred că sporturile electronice sunt cu adevărat sporturi: „sporturile electronice se bazează pe inteligenţa şi dexteritatea jucătorului. Dacă verificăm definiţia sportului vom vedea că ne încadrăm. Dacă nu este suficient, putem să ne comparam cu alte sporturi. Să luăm de drept exemplu darts“. Şi Silviu vine în apărarea gamingului.  „Trebuie să te mişti foarte repede cu mouse-ul şi tastatura, îţi trebuie o viteză de reacţie foarte mare şi fiecare secundă contează“, spune el. De asemenea, „trebuie să ai grijă ce mănânci astfel încât corpul să fie în stare perfectă înainte de turnee“.

dreamhack bucuresti

Se poate trăi din jocuri?

Florin-Alexandru are 22 de ani şi joacă League of Legends sub pseudonimul „Zombilau“. S-a clasat în topul multor competiţii naţionale şi internaţionale şi mi-a explicat conceptul de jucător profesionist. „Statutul de pro-gamer îl ai atunci când din jocul pe care-l practici reuşeşti să scoţi ceva venit“, explică Zombilau. Nu a specificat cât câştigă acum, dar mi-a zis că face suficienţi bani cât să se întreţină.  „Cu banii ce-i câştig, aş putea trăi într-o ţară precum Germania sau Statele Unite? Nu. Pot sa trăiesc in România cu aceiaşi bani? Cu sigurantă da. Insa daca esti la nivel de talie mondiala, aceasta problema devine irelevanta pentru ca premiile ajung la milioane de dolari, nu la cateva sute de euro“, spune Alexandru.

„Problema apare în momentul în care, ca la orice sport, va trebui să te retragi din simplu fapt că nu mai dai randament. Noi în acest moment facem un pariu cu viaţa noastra. Ori dăm lovitura şi câştigăm atât de mulţi bani încât să ne asigurăm viitorul, ori vom ajunge undeva…foarte urât“, concluzionează tânărul.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite