Chirurgii, la egalitate cu gamerii atunci când manevrează aparatură robotică

Chirurgii, la egalitate cu gamerii atunci când manevrează
aparatură robotică

Chirurgii şi gamerii au terminat la egalitate competiţia de manevrare a uneltelor robotice FOTO Shutterstock

Dacă vă temeţi că odrasla dumneavoastră ar putea să piardă timpul cu jocurile pe calculator, probabil că ar trebui să îi redirecţionaţi către alte platforme şi nu să-i îndepărtaţi cu totul de la joacă. Un grup de oameni de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că cei care sunt pasionaţi de jocurile pe consolă pot dezvolta abilităţi asemănătoare chirurgilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul de la Universitatea din Texas a dovedit că pasionaţii de jocuri care folosesc joystick-ul au o coordonare la fel de bună între mâini şi ochi ca şi chirurgii care încep să folosească unelte robotice de ultimă generaţie.

Analiza cercetătorilor americani este una dintre multele care încearcă să afle ce efecte asupra comportamentului au jocurile video, concentrându-se pe capacităţile pe care ar trebui să le aibă un chirurg care manevrează unelte robotice. Sami Kilic, autorul studiului, a explicat că o nouă eră a început, într-un articol din ediţia britanică a revistei „Wired“.

Cum a început Kilic să studieze această influenţă? L-a văzut pe fiul lui manevrând un simulator robotic folosit pentru antrenament de către doctori. După acest moment, Kilic a pus la punct un test. Două echipe s-au confruntat: una de studenţi la chirurgie şi una de gameri.

Kilic a testat 20 de abilităţi, de la exactitatea cu care erau realizate sarcinile chirurgicale, până la operaţiuni mai complexe. În total, pentru a învăţa să folosească simulatorul, operatorii trebuie să treacă prin 32 de etape, iar la finalul acestei încercări, echipele au terminat la egalitate.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne gândim că orice gamer amator ar putea înlocui chirurgii. Operaţiunile robotice se folosesc şi de abilităţile tehnice, dar în momentul când cerinţele s-au dus spre operaţiile clasice, chirurgii au câştigat detaşat. Nu că ar fi fost şocant. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: