CES 2013: Lego lansează Mindstorms EV3, ultima generaţie de roboţi programabili FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma Lego Mindstorms EV3 este concepută pentru a putea fi programată de utilizatori FOTO robotsquare.com
Platforma Lego Mindstorms EV3 este concepută pentru a putea fi programată de utilizatori FOTO robotsquare.com

A treia generaţie a celor mai bine vânduţi roboţi programabil marca Lego este printre noi, acum cu mai mulţi senzori, mai multe motoare şi mai flexibili. Plus aplicaţii mobile dedicate.

Noii roboţi Lego sunt concepuţi astfel încât să fie uşor de programat atât de adulţi, cât (mai ales) şi de către copii. Noua generaţie de roboţi are o listă întreagă de caracteristici în plus faţă de modelele anterioare: au o viteză de reacţie superioară, sunt mult mai puternici şi mai inteligenţi. Pot fi programaţi mai uşor şi să comunice mai bine cu „stăpânii”.

Mindstorms EV3 vor fi scoşi la vânzare în această vară, la preţul de 350 de dolari şi se vor livra în forma a 594 de piese Technic care pot fi folosite pentru a asambla cinci roboţi. Instrucţiunile vor include indicaţii de asamblare pentru încă 12 modele diferite de roboţi.

Prima generaţie de Mindstorms s-a „născut” în 1998 şi a fost lansată, ca şi aceasta din urmă, la târgul anual de tehnologie din Las Vegas, International Consumer Electronics Show (CES). Între timp, roboţii programabili au devenit cel mai bine vândut produs din istoria Lego. Generaţia intermediară a Mindstorms a fost lansată în urmă cu exact şase ani, iar EV3 a fost prezentat publicului la CES 2013.

Lego a conceput versiunea cea mai recentă a roboţilor în colaborare cu comunitatea fanilor, ale căror sugestii au devenit realitate. Producătorii sunt conştienţi de interesul imens în rândul publicului faţă de roboţi, lucru reliefat de valurile uriaşe de vânzări înregistrate chiar şi la cinci ani de la lansarea generaţiei NXT în 2006.

Cărămizile inteligente Lego, mini-computere compatibile cu toate sistemele de operare

Similar versiunilor precedente, oricine poate crea şi programa roboţii EV3 pentru a urma instrucţiuni specifice. Sistemul este construit în jurul unor serii de denzori, precum şi din „cărămizi” inteligente prgramabile. Fiecare dintre acestea controlează un motor, senzor sau ecran diferit. Cărămizile pot fi programate pentru a-i „spune” lui EV3 cum să se mişte, cât timp şi cât de departe, informează cnet.com.

lego mindstorms ev3

Aproape oricine poate asambla şi programa un robot Mindstorms în 20 de minute din momentul scoaterii pieselor din cutie, conform estimărilor Lego. Roboţii pot fi programaţi fără a li se porni computerul, au mai specificat producătorii.

Fiecare piesă-cărămidă are un procesor ARM9, un slot  SD de explansiune şi 16 MB de memorie. Piesele cunt compatibile cu Linux, Bluetooth 2.1, iOS şi Android. Sunt dotate cu interfaţă USB 2.0, permit conectare wi-fi, au patru porturi de intrare/ieşire, un display Matrix şi o boxă.

EV3 are trei motoare servo interactive, doi senzori tactili, unul pentru detectarea culorilor şi altul infraroşu, cu care măsoară distanţa, mişcările şi detectează obiecte. Robotul poate fi controlat de la o distanţă de doi metri. Piesele sunt compatibile cu cele ale modelelor anterioare, colecţionarii pot combina după plac cărămizile pentru a crea roboţi personalizaţi.

Programarea roboţilor

Cel mai important aspect al platformei Mindstorms este programarea. În principal, utilizatorii pot programa roboţii pe computer, pentru ca apoi să descarce instrucţiunile pentru EV3. În plus, cărămizile au, de asemenea, o interfaţă care permite un nivel de bază de programare. Lego va lansa în curând şi aplicaţii mobile pentru crearea programelor.

Utilizatorii sunt încurajaţi să-şi împărtăşească creaţiile în comunitatea activă de fani Lego Mindstorms. Din acest motiv, EV3 va putea fi asamblat în mii de versiuni unice, deşi Lego va oferi la lansare instrucţiuni pentru doar 17.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite