REVIEW Acer Predator 17 X - Campionul pentru lumea virtuală a jocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La CES 2017, Acer s-a remarcat cu un laptop de aproape 10.000 de euro şi cu un altul ceva mai primitor la un preţ mai mic, dar mai potrivit pentru utilizatorul obişnuit. Acea versiune a ajuns la review şi e vorba de Acer Predator 17 X.

După ce aproape a trecut valul laptopurilor ultrauşoare, ultraportabile, ultraorice, au început să crească producători prin produse de gaming, cum ar fi Acer. Într-adevăr, cel mai fascinant e Predator 21 X, dar preţul îl face o alegere a celor puţini. Pentru noi toţi ceilalţi mai la îndemână ar fi versiunea Predator 17 X.

Experienţa cu el a început de la cutie: uriaşă, colorată în negru şi roşu. Când l-am scos, am înţeles de ce e atât de greu: e gros de trei degete, dar îţi dă senzaţia de solid. Are 4,5 kilograme, iar încărcătorul un kil şi jumătate. Poate că nu l-ai catalog chiar portabil, după aceste „coordonate", dar este o maşinărie de calcul, sarcină pentru care a şi fost gândit.

Dacă tot am ajuns la puterea lui, ar trebui să ştii principalele caracteristici tehnice ale sale. Totul începe de la ecranul IPS de 17,3 inci şi rezoluţie full HD. Pe el vei vedea cele mai multe filme, jocuri video, videoclipuri sau poze procesate. Procesorul este un Intel Core i7-7820HK tactat la 2,9GHz, cu Turbo Boost şi HyperThreading, iar placa grafică este o Nvidia GeForce GTX 1080 cu 8GB VRAM. Lângă cele două mai stau o memorie RAM DDR4 de 32GB şi un SSD de 256GB, dar şi un hard disk de 1TB la 7.200 rpm.

image

Conectivitatea e asigurată prin Bluetooth, port Ethernet, port HDMI, patru porturi USB 3.0, unul USB-C, dar şi un slot pentru card SD. Desigur, poţi asculta muzică în căşti sau poţi conecta un microfon. Bateria e de 6.000 mAh, se încarcă în mai bine de trei ore şi se descarcă în regim de gaming intens într-o oră şi jumătate. Dacă îl foloseşti pentru sarcini mai puţin consumatoare, cum ar fi filme, office sau browsing, o să te ducă până la două ore şi ceva. 

După cum am încercat să surprind şi în unele poze din galeria foto ataşată articolului, laptopul arată ca o maşină de cursă lungă sau de mare viteză. E o trăsătură subliniată din plin de liniile roşii pe suprafaţă neagră, plăcută la atingere. Dar fix aceeaşi suprafaţă e un aspirator de praf şi de amprente. 

Cum e vorba de un laptop de gaming, l-am folosit cu jocuri la care am setat de fiecare dată cele mai ridicate niveluri de redare a detaliilor. Am fost impresionat de puterea de procesare, de calitatea ecranului (care se vede bine chiar şi în lumina directă a soarelui), dar mai ales de sunet. Până la urmă, niciun sistem de gaming n-ar fi suficient fără un sunet pe măsură. 

Are trei difuzoare şi un subwoofer, Dolby Audio, care te transferă oriunde te poartă imaginaţia sau jocurile. Deschizi ochii şi te bucuri de culori, mai ales cu tastatura care e un spectacol viu de roşu albastru şi verde (S-D).

image

Sunt oameni interesaţi de testele de stres, deşi nu sunt neapărat un fan al lor. Consider că cel mai bine vezi un produs în folosire cotidiană, aşa cum ţi-e util. Totuşi, am trecut Predator 17 X prin două programe de test care au ţinut procesorul la 100% timp de o oră. S-a încins? Nu chiar, era cald ca şi cum aş fi scris acest review într-un document şi aş fi ascultat ceva muzică în fundal. Ventilatoarele îşi fac din plin datoria.

Alte lucruri pe care ar trebui să le ştii e că touchpadul poate fi dezactivat dintr-un buton din dreapta lui. Când e dezactivat, lumina roşie care-l delimitează dispare. Totodată, cele mai folosite butoane în jocuri sunt marcate cu roşu şi sunt luminate mai puternic decât restul tastaturii, pe întuneric. Aşa e şi butonul Power. Dacă eşti tipul de gamer care se joacă cu lumina stinsă, îţi va fi utilă funcţionalitatea asta.

În stânga tastaturii găseşti o serie de şase butoane, unul sub altul, pentru comenzi rapide sau opţiuni. Spre exemplu, tasta 2 activează şi dezactivează tastele Shift-Ctrl-Windows-Alt. Tasta 3 duce ventilatoarele la maximum, în caz că simţi laptopul fierbinte şi nu vrei să întrerupi jocul.

Avantaje, dezavantaje şi altele despre Predator 17 X

Nu ştiu dacă la un preţ de aproape 2.800 de dolari te poţi aştepta la un dispozitiv inutil. Predator 17 X e impresionant prin hardware, dar şi prin design, cu un aspect premium în combinaţia elegantă de roşu cu negru şi sunet peste aşteptări. Desigur, e greu, ba chiar extrem de greu, dacă îl compari cu un ultrabook, dar nu acolo e clasa lui. E pentru gaming, pentru procesare video când te deplasezi şi, din păcate, nu-i pentru autonomie, dar pot înţelege că bateriile încă sunt cele pe care le ştim. 

image

Primeşti, totuşi, 32GB memorie RAM, deloc de ignorat, şi un i7 cu o placă video excepţională. Se mişcă şi te mişti exemplar în jocuri video, cu atât mai impresionant, dacă te gândeşti că e doar un laptop. Cât l-am testat pe jocurile mele preferate şi în aplicaţii de test nu am ajuns în punctul în care să spun că e depăşit. Probabil până la finalul anului nici nu va fi.

Ce m-a mai nemulţumit a fost durata de timp pe care trebuie s-o aloci pentru încărcare (mai mare decât cea de descărcare). Totodată, adună prea uşor praf şi amprente şi alte urme pe care nu le-ai vrea pe gadgeturi. 

După ce în urmă cu câţiva ani mă uitam destul de interesat la Alienware, poate cea mai populară marcă de laptopuri de gaming, de vreo trei ani tot văzut produse noi, de la mai multe companii, lansări care duc preţurile mai în jos şi performanţa în sus. Acolo unde Asus are deja o serie cunoscută, unde Razer se visează într-o ligă a sa, iar Lenovo încearcă să se remarce, mă bucur că există şi produse ca Predator 17 X.

Personal, nu l-am văzut doar ca pe un laptop bun de gaming. Îl văd mai mult drept o declaraţie: suntem aici să luptăm şi ne place! Şi mie ca utilizator mi-a plăcut. 

  

  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite