REVIEW iTab 1011, tableta dual-core şi cu Android făcută de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţa tabletelor, românii au intrat de anul trecut. Cei de la InfoTouch sunt printre cei care au lansat tablete, extinzându-şi astfel business-ul din aria dispozitivelor cu ecran tactil.

Caracteristici tehnice

Tableta are un ecran care foloseşte tehnologia IPS, prezentă pe iPad şi iPhone, are o rezoluţie de 1280x800 de pixeli şi o diagonală de 10,1 inci. Ecranul este capacitiv şi recunoaşte până la zece puncte de atingere. Procesorul este un Cortex A9 dual-core de 1,6 Ghz fabricat de Fuzhou Rockchip şi este asemănător cu cele din seria Exynos 4 de la Samsung. Autonomia tabletei este dată de două baterii a câte 3.600 mAh.

iTab 1011 mai are o memorie RAM de 1 GB, una ROM de 1 GB şi un spaţiu de stocare de 16 GB care se poate extinde cu un card de până la 32 GB. Camerele frontală şi de pe spate sunt de 2 megapixeli. Tableta mai oferă şi un port micro USB OTG care înseamnă că se pot conecta periferice cum ar fi o tastatură sau un mouse. Mai este disponibil şi un port HDMI şi imaginea de pe tabletă poate fi redată pe un ecran mai mare.

În pachet, iTab 1011 are un cablu USB, căşti, încărcător şi un adaptor între portul micro USB şi un cablu USB normal pentru perifericele conectate la tabletă. Preţul oficial este de 1.400 de lei, dar pentru o perioadă limitată a fost la 1.100 de lei pentru cei care o comandau online.

Principalul contracandidat de pe piaţa Românească este tableta AllDro 3 Speed de la Allview. Însă între cele două sunt câteva diferenţe semnificative, cum ar fi că AllDro vine cu un procesor cu un singur nucleu, un ecran mai mic, de 9,7 inci, deşi tot IPS, iar camera frontală este VGA.

Caracteristici software

iTab 1011 are Android 4.0 Ice Cream Sandwich şi vine cu acces la piaţa de aplicaţii Play Store. Însă deocamdată nu toate aplicaţiile sunt disponibile, principala lipsă fiind a browser-ului Chrome. Dar pentru a compensa astfel de lipsuri, tableta oferă un apk installer, adică un program pentru a încărca, prin procedeul sideloading, aplicaţiile indisponibile pe Play Store. L-am folosit, identifică rapid aplicaţia cu extensia .apk, apoi instalarea se face fără probleme.

La nivelul sistemului de operare nu este nicio modificare faţă de versiunea de fabrică. Modulul de notificări este în partea dreaptă care oferă acces rapid şi la anumite setări, cum ar fi cea pentru reglarea luminozităţii sau rotirea automată. În plus, aplicaţiile care încă n-au fost compilate de dezvoltatori pentru a rula pe ecranul mai mare al tabletelor pot fi redimensionate în funcţie de dorinţa utilizatorului. Adică, fie se păstrează aspectul normal, fie se extinde pe tot ecranul sau se face zoom pentru a fi ca pe smartphone-uri.

Concluziile după testarea iTab 1011

La nivel hardware, tableta se poziţionează foarte bine, atât prin procesorul dual-core, dar şi prin memoria RAM. Este asemănătoare, deşi nu cu aceleaşi componente, cu smartphone-ul Galaxy Nexus cu care s-a lansat ICS. iTab 1011 nu este nici grea, nici prea uşoară, însă este manevrabilă la cele puţin peste 600 de grame, dar folosirea plasticului nu este cea mai inspirată decizie. Asta pentru că la o presiune aplicată pe spatele tabletei, fie că este aşezată pe birou, fie că e ţinută cu o mână de la bază în modul landscape, componentele din spatele ecranului îl ating, iar acest lucru se poate vedea pe ecran.

Nu este un capăt de lume, poate doar unul estetic când se întâmplă, dar totuşi este o scăpare. Producătorul mai are o tabletă de 9,7 inci cu spate din aluminiu şi probabil că metalul ar fi fost o alegere bună şi pentru iTab 1011. Mai mult, există anumite momente, fie când se încinge prea tare, fie aleatoriu, când tableta nu mai înregistrează atingerile în partea de sus, tot în landscape, adică sub camera frontală. Cu precădere în colţul din dreapta-sus, dar s-a întâmplat şi pe toată lungimea ecranului.

Ca performanţă, se simte că are un procesor dual-core, memorie RAM suficientă, astfel încât procesele sunt rulate fără probleme. Ba chiar şi un simulator sportiv, Real Football, rulează fără întreruperi. De asemenea, am putut deschide până la zece pagini în browser-ul Dolphin fără vreo problemă de viteză.

Camera nu este dintre cele mai bune de 2 megapixeli, dar oricum nu este o prioritate să faci poze cu tableta, iar cea frontală îşi face treaba. Am conectat într-un Hangout pe Google+ tableta iTab la un smartphone Galaxy Nexus, iar calitatea microfonului este bună pentru a realiza o conferinţă într-un mediu nu prea zgomotos şi suficient pentru a te face înţeles.

În ceea ce priveşte autonomia sunt câteva lucruri de spus. InfoTouch susţine că tableta rezistă la opt ore de rulat materiale video, însă într-o folosire intensă, adică luminozitate maximă, WiFi pornit navigare pe Internet şi jocuri, autonomia ajunge la aproximativ patru ore. Însă am testat-o şi la utilizare normală, adică luminozitate medie, sincronizare constantă prin WiFi şi sesiuni scurte, de câteva minute, de jocuri şi navigare pe Internet, iar iTab 1011 a ajuns şi la şapte ore. Este destul de bine, dar cu mici optimizări se poate îmbunătăţi rezultatul.

Recomandare

iTab 1011 este o tabletă românească de calitate, iar o comparaţie cu iPad sau Galaxy Tab ori Galaxy Note ar fi nedreaptă. Un rival mai apropiat ar fi Nexus 7, dar acesta are un ecran de 7 inci, însă, din punct de vedere al preţului, iTab 1011 este de aproape două ori mai scumpă. Dacă este o soluţie viabilă? Este, pot fi realizate toate sarcinile pe care le-ar face nişte modele mai scumpe, dar preţul scăzut se vede în finisaje, cu defectele pe care le-am menţionat.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite