Funcţionează aplicaţiile care "ucid" ţânţarii sau sunt doar un mit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţânţarii nu pot fi eliminaţi cu ajutorul aplicaţiilor de tablete sau telefon FOTO Shutterstock
Ţânţarii nu pot fi eliminaţi cu ajutorul aplicaţiilor de tablete sau telefon FOTO Shutterstock

Mulţi utilizatori de smartphone-uri au văzut în magazinele de aplicaţii programele care omoară ţânţarii sau pur şi simplu se laudă că vor face asta cu ajutorul ultrasunetelor. Cât de eficiente sunt totuşi acestea?

Într-un articol de pe portatul „BuzzFeed”, un profesor care a studiat potenţialul ultrasunetelor în combaterea insectelor a analizat astfel de capacităţi ale acestor software-uri. Potrivit lui Roger Gold, profesor de entomologie la o universitate din Texas (Statele Unite ale Americii), întreaga industrie, care ar valora un miliard de dolari, este pracitc bazată pe un fals. „Testele pe care le-am făcut în decursul anilor au demonstrat că astfel de afirmaţii sunt false. Suntem în faţa unei situaţii în care cumpărătorii trebuie să aibă grijă pe ce dau banii”, a declarat Gold.

Majoritatea testelor lui Gold au avut loc în anii ’90, când a răspuns cererilor autorităţilor americane, care voiau să vadă dacă aparatele montate în prize pentru combaterea ţânţarilor au vreun efect. „Pentru a funcţiona, insectele trebuie să perceapă sunetul. Dar speciile au senzori diferiţi şi chiar cele care răspund la undele sonore pot să dezvolte imunitate în timp”, a mai spus profesorul american.

Testele lui Gold au constat în amplasarea unor aparate de acest fel în interiorul unor cutii pline de ţânţari. Rezultatele au fost concludente: mai întâi se enervau oamenii din cauza zgomotului făcut de insecte. 

Acestea din urmă nu păţeau nimic. Se pare că această teorie a ultrasunetelor a fost răspândită de armată. Militarii doreau să ştie ce se întâmplă atunci când pui insecte în faţa sirenelor. Evident, acestea mureau, dar nu din cauza sunetelor, ci din cauza undelor de energie transmise de aerul ieşit din acestea.

Cu toate acestea oamenii continuă să achiziţioneze aceste aplicaţii din magazinele de specialitate ale producătorilor de software, chiar dacă nu sunt eficiente. Potrivit lui Gold, putem vorbi despre faptul că oamenii se autoimpulsionează că totul va fi bine şi ţânţarii vor dispărea cu ajutorul unor aplicaţii. Atunci când cred, nu simt dacă în cameră sunt zece sau 20 de ţânţari.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite