De ce nu folosim gadgeturile în avion? De frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Simons şi Christopher Chabris, doi profesori de psihologie din Statele Unite ale Americii, au publicat rezultatele unui studiu în privinţa folosirii gadgeturilor în avioane şi au scris un eseu despre acest subiect în „Wall Street Journal“.

Cei doi pornesc de la cazul actorului Alec Baldwin. Acesta a fost dat jos din avion în decembrie, deoarece a refuzat să oprească telefonul pe care se juca în timpul decolării. Pe 31 august, Administraţia Federală de Aviaţie a iniţiat o dezbatere publică pe tema politicii de interzicere a electronicelor personale pe timpul decolării şi aterizării. 

Restricţia datează din 1991 şi a fost motivată de rapoartele piloţilor şi ale echipajului, care spuneau că folosirea gadgeturilor afectează sistemul de navigaţie şi deranjau comunicaţiile dintre pilot şi centrul de control. 

Cu toate acestea, în decursul anilor, Boeing a fost incapabil să duplice aceste probleme şi să răspundă cererii publicului pentru dovezi. Astfel, Administraţia de Aviaţie spune acum că semnalele radio pot interfera cu discuţiile dintre pilot şi centrul de comandă. 

Şansele ca avioanele să fie lipsite de gadgeturi pornite sunt infime 

Pnetru a strânge dovezi empirice în această privinţă, cei doi au realizat un sondaj online pe 492 de adulţi din SUA care au zburat cu avionul anul trecut. 

40% au declarat că nu şi-au oprit telefonul în timpul decolării şi aterizării, 7% şi-au lăsat Wi-Fi-ul pornit, iar 2% au folosit telefonul în timpul zborului, fără a-l opri măcar un moment. Astfel, cei doi spun că şansele ca în timpul zborului toate dispozitive mobile să fie închise sunt infime. 

„Oamenii sunt extrem de zeloşi atunci când vor să găsească o cauză. Când două evenimente se întâmplă în acelaşi timp, iar unul l-ar fi putut cauza pe celălalt, presupunem că aşa e. Nu există nici un motiv pentru care trebuie să nu credem anecdotele personalului de pe avioane“, scriu cei doi în WSJ. 

În plus, menţionează articolul menţionat, nu luăm în considerare de obicei cât de mult sunt folosite aceste gadgeturi în timpul zborului şi că există şi alte aparate electronice care pot deranja comunicaţiile, dacă ar putea să facă asta. 

  Logica Administraţiei Aviatice este asemănătoare cu cea a lui Homer Simpson  

Potrivit lui Simons şi Chabris, reprezentanţii autorităţilor aeronautice se tem să ridice această limitare pentru câteva ore din cauza fricii umane. Dacă am şti că există totuşi un risc, deoarece nu s-a demonstrat nimic clar, ne-ar fi frică. „Din păcate, această logică este doar puţin mai bună decât cea a lui Homer Simpson, care a realizat o patrulă a urşilor în oraşul Springfield şi a exultat la absenţa urşilor“, scriu cei doi. 

„Nu sugerăm ca oamenii să nu respecte regulile. Dar credem că reglementări dure ar trebui implementate pe baza dovezilor, nu pe frică. Dovezile arată că în fiecare zbor există măcar un gadget care funcţionează, iar avioanele nu cad de pe cer“, se încheie articolul din „Wall Street Journal“. 

Decizia Administraţiei de Aviaţie a venit după o adevărată cavalcadă de cereri pentru eliminarea acestei decizii, mai ales că nu existau dovezi pentru ca aceasta să se susţină. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite