Windows XP încă se găseşte pe jumătate din calculatoarelor companiilor mici şi mijlocii. Care sunt riscurile de securitate

Windows XP încă se găseşte pe jumătate din calculatoarelor companiilor mici şi mijlocii. Care sunt riscurile de securitate

Jumătate din IMM-urile româneşti încă folosesc Windows XP

Aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici şi medii din România sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar şi după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare, relevă un studiu derulat de Bitdefender pe o perioadă de trei luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea a luat în calcul ţări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania şi Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.

Studiul a arătat şi că IMM-urile sunt ţinta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidenţiale, profitând de vulnerabilităţile sistemelor. După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opţiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conţinutului tehnic.

“La câteva săptâmâni după anunţul de finalizare a asistenţei tehnice de la Microsoft, o nouă vulnerabilitate de tip zero-day care ţintea de Internet Explorer s-a transformat într-o ameninţare permanentă pentru utilizatorii XP. Asta până când cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil şi pentru sistemul de operare pe care vor să-l scoată din uz. Oricum, remediul oferit a fost o excepţie, iar companiile n-ar trebui să-şi imagineze că acest lucru se va repeta la infinit. Aşadar, migrarea de la sistemul XP către unul mai sigur este absolut necesară’’, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Potrivit analizei, compania cea mai vizată de ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză şi un hypermarket de legume şi fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie în aprilie 2014 şi a luat în calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sănătate, educaţie şi sisteme industriale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările