Viitorul se construieşte la Bucureşti - cum se extinde Intel în România şi de ce angajează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Constantin-Pau, manager Intel, a povestit despre zonele de dezvoltare ale companiei
Mihai Constantin-Pau, manager Intel, a povestit despre zonele de dezvoltare ale companiei

Ştim cu toţii discuţiile despre bravii ingineri români care au cucerit străinătatea. Dar la Bucureşti se dezvoltă viitorul şi se întâmplă la Intel, care de trei ani are un centru de cercetare şi dezvoltare. Am aflat ultimele detalii despre ce mai fac românii şi ce tehnologii influenţează ei.

Mihai Constantin-Pau, manager pe platforma Android, a dezvăluit pentru "Adevărul" planurile centrului Intel din România şi influenţa pe care o vor avea inginerii români în viitor.

Potrivit lui Constantin-Pau, echipa din România a început să lucreze pentru dezvoltarea platformelor de tip internet of things (dispozitive purtabile, cum ar fi ceasurile, dar şi tot felul de gadgeturi cu senzori inteligenţi incorporaţi), dar şi la dezvoltarea de optimizări pentru sistemul de operare Chrome OS sau la data centers.

Echipe formate pe Internet of Things

"Centrul din România, ca urmare a rezultatelor bune, se va dezvolta. Marile perspective sunt în zona de software pentru data center, optimizări pentru internet of things şi Chrome OS", a spus Constantin-Pau.

"O parte din oameni sunt deja angajaţi, iar nucleul este format. Pe finalul anului trecut, a venit zona de Chrome OS în România, ca urmare a muncii noastre de pe Android. Chrome e tot un sistem de operare pentru platforme mobile, aşa că vom avea o echipă de dezvoltare şi testare aici. Momentan sunt 10-15 omaeni angajaţi", a adăugat Constantin-Pau.

De asemenea, a adăugat Manuela Ciugudean-Toma, marketing manager la Intel, că echipa de data center  are acum 20 de oameni, dar ar putea creşte.

Românii din centrul de cercetare Intel se ocupă de optimizarea noilor produse hardware lansate şi care folosesc tehnologiile companiei. "Sunt mai multe centre în lume şi, în funcţie de specificul proiectului, ne ocupăm ori de anumite componente, cum ar fi WiFi-ul sau ecranul, sau de toată platforma în sine", a declarat Constantin-Pau.

Ce va însemna zona de Internet of Things pentru Intel România?

Echipa de internet of things, care optimizează pentru ceasuri şi brăţări inteligente, dar şi alte dispozitive purtabile, a venit ca o evoluţie naturală a lumii tehnologice în care trăim. Pe lângă dezvoltarea pentru device-urile apărute, echipa din România se va ocupa de impactul pe care-l vor avea aceste gadgeturi asupra reţelelor.

"Dezvoltarea unei astfel de zone duce în partea de backend la o încărcătură foarte mare. Vei vedea o explozie de device-uri conectate la internet şi la data center. Procesarea se va face direct pe internet. Echipa nouă va face astfel de optimizări, pentru a nu încărca reţelele de cantitatea de date care va veni", a spus Mihai Constantin-Pau.

Mihai Constantin-Pau a spus că nu e uşor să găseşti oameni, dar avantajul e că în momentul de faţă nu există foarte mulţi oameni specializaţi, ceea ce înseamnă că centrul din România pleacă de la egal la egal cu altele din lume. "Nu găseşti nicăieri oameni cu 20 de ani de experienţă, pentru că domeniul nu exista. Prin specialişti, înţeleg oameni care cunosc limbaje de programare şi dezvoltă. Specialişti pot fi pe sisteme embedded, low power", a spus Constantin-Pau.

El a adăugat că există trei provocări pentru un angajat care se aventurează în zona internet of things. În primul rând, nu te mai poţi baza pe cunoştinţele prealabile, pentru că domenul e prea nou.

"Inginerii ies din zona lor de confort. Brusc, nu mai ai un ecran, ci o chestie de forma unui nasture, cu un singur senzor. În al doilea rând, e un domeniu nou, şi nu poţi urma o cale bătută. Un program de PC e cât de cât cunoscut, arată standard. Dar acum, inginerii trebuie să fie creativi, să se gândească la cum să conecteze astfel de device-uri şi să facă arhitecturi pe care probabil nu le-a mai făcut nimeni până astăzi. Nu în ultimul rând, aceste dispozitive au cerinţe speciale. Dimensiunea şi consumul de curent trebuie luate în considerare", a explicat Mihai Constantin-Pau.

Manuela Ciugudean-Toma a completat că centrul din România e unic pe partea de research, pentru că nu face numai development.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite